Fanynka způsobila na Tour pád šedesáti cyklistů. Čelí obvinění z obecného ohrožení

Francouzská policie vzala do vazby ženu, která zavinila hromadný pád cyklistů v sobotní úvodní etapě Tour de France. Informovala o tom agentura AFP. Nepozorná divačka byla obviněna z úmyslného obecného ohrožení a hrozí jí trestní postih.

Žena při závodě bez rozmyslu vystrčila do cesty pelotonu ceduli se vzkazem a točila se s ní za projíždějící televizní kamerou. Do kartonu vrazil ve vysoké rychlosti německý cyklista Tony Martin a způsobil nechtěně pád dalších šesti desítek svých kolegů. Někteří z nich museli Tour hned první den vzdát.

„Zažalujeme ji. Je to proto, aby menšina, která nedodržuje předpisy, nepokazila celý závod,“ zlobil se zástupce ředitele slavného závodu Pierr-Yves Thouault.

Fanynka se z místa nehody vzdálila a nebyla k nalezení. Na základě jejího vzkazu „Allez Opi-Omi“ (Do toho, dědo a babi, pozn. red.) se spekulovalo o tom, že by se mohlo jednat o Němku. Podle AFP je ale žena Francouzka.

Ženě hrozí pokuta ve výši 1 500 eur. Postih ale může být výrazně vyšší, pokud by ji obvinili i jednotliví cyklisté nebo jejich týmy.

Pád kromě Martina poznamenal i řadu favoritů, včetně Primože Rogliče, Juliana Alaphilippa nebo loňského vítěze Tour de France Tadeje Pogačara.

Tagy: