Cílí Babiš nově na mladé? Chce ukázat, že je stále sexy, shodují se politologové

Andrej Babiš se svými mladými příznivci

Proč Babiš se Středulou posilují?

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se na sociálních sítích v posledních týdnech ve velkém chlubí fotkami, na kterých pózuje především s mladými lidmi. V minulosti se přitom dlouhodobě zaměřoval především na seniory, u nichž má své voličské jádro. Podle politologa Jana Kubáčka chce ukázat, že je stále „trendy“ a „sexy“ u všech generací. Podobně hovoří i jiný odborník Jan Bureš, který však dodává, že Babiš nemá u mladých výraznou podporu.

Šéf hnutí ANO v obytném voze vyrazil na výpravu po českých městech. V nich se setkával se svými fanoušky, potažmo potenciálními voliči. Babiš se tradičně opírá zejména o seniorskou část populace, u které má nejvyšší podporu. Na posledních fotografiích či videích však zaujme, že se více ukazuje s mladými lidmi.

„Tak, pane Babiši, my bychom vás chtěly pozdravit a podpořit. A nezoufejte, i v našem věku máte podporovatelky,“ říká mladá dívka expremiérovi ve videovzkazu, který si expremiér sdílel na sociálních sítích. Její kamarádka ji doplňuje, že Babišovi „hrozně moc fandí“. Podobně pak hovoří i chlapec, který evidentně ještě nedosáhl plnoletosti. „Hodně mi vadilo, když jste nevyhrál volby. Chtěl jsem vám říct, že jste fakt borec a úplně jiný oproti ostatním politikům. Jste takový víc člověk. A máte smysl pro humor,“ vzkázal mladík.

Že bývalý předseda vlády cílí na mladé, si všímají i politologové. „Myslím, že tady bude snaha ukázat ze strany Andreje Babiše, že má voliče i v jiných voličských skupinách. Možnost nebo snaha zaujmout či ukázat, že ho podporují i mladí lidé, se nabízí jako protipól, který může vylepšit obraz ANO jako hnutí, které je podporováno i mladými lidmi,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS politolog z Metropolitní univerzity Praha Jan Bureš.

Olomouc! 😎

Posted by Andrej Babiš on Thursday, May 26, 2022

Podobně pak hovořil i kolega Jan Kubáček. Podle jeho soudu si Babiš uvědomuje, že má nejsilnější zásah hlavně u seniorů, ale zároveň ví, že pokud přestane komunikovat i s jinými generacemi, tak je ztratí, potažmo přepustí jinému politickému konkurentovi. „Je to čistě pragmatický tah, aby ukázal jejich souputníkům, že je stále ‚trendy‘ a ‚sexy‘, a že je dokáže oslovit,“ řekl redakci politolog s tím, že Babiš mladé voliče musí oslovit aspoň symbolicky.

Bureš: Babiš u mladých nemá moc velkou šanci

Na druhou stranu je ovšem otázka, do jaké míry můžou Babiše mladí lidé podpořit. Bureš byl v tomto ohledu skeptický. „Já myslím, že to nemá moc velkou šanci,“ řekl politolog a univerzitní pedagog. Jedním dechem však dodává, že pokud by Babiš před volbami k fotografiím s mladými přidal i důraz na témata, která mladou generaci trápí, tak může u některých z nich zabodovat.

Konkrétně zmiňoval například bydlení a jeho nedostupnost. „Pokud by se hnutí ANO na tato témata zaměřilo, tak může určitou část voličů zaujmout. Ale asi nebude příliš velká. Dlouhodobě ty nejmladší generace preferují strany liberální a pravicové,“ dodal pro CNN Prima NEWS Bureš.

Zároveň doplnil, že pro Babiše může být velký problém finanční politika jeho vlády, konkrétně tvorba vysokých schodků státního rozpočtu. „Myslím, že mladá generace to velmi dobře ví, a proto hnutí ANO nepodporovala ani v těch předešlých volbách,“ uvedl Bureš.

Babiš má podporu učňů a středoškoláků, míní Kubáček

Kubáček pak upozornil na to, že jistou podporu u mladých lidí už Babiš má. „Zejména u těch z učňovského a středního školství a z vyšších odborných škol. Tam je opravdu silný,“ popsal pro CNN Prima NEWS Kubáček.

Babiš si tohle podle něj uvědomuje, a tak právě tímto směrem cílí. „Ať půjde do jakékoliv volby, tak jejich hlasy potřebuje, a byl by luxus je přepouštět někomu jinému,“ zmiňuje dále politolog a dodává, že jedním z expremiérových konkurentů u této skupiny mladých může být například hnutí SPD Tomia Okamury.

Bývalý předseda vlády na cesty svým „obytňákem“ vyrazil v době, kdy se čile spekuluje o jeho kandidatuře v prezidentských volbách, které připadají na začátek příštího roku. Babiš je už nyní průzkumy považován za favorita, který by měl bez problému zvítězit v prvním kole. Ve druhém by se mu podle současných predikcí měl nejspíš postavit generál ve výslužbě a bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel.

On ani Babiš přitom stále definitivně nepotvrdili, že budou skutečně kandidovat. Bývalý premiér říká, že to řeší se svojí rodinou a rozhodne se až v září. Kromě toho se také blíží komunální volby, které proběhnou již v září tohoto roku.

Tagy:
senioři Andrej Babiš volby Petr Pavel mladí ANO 2011 Jan Kubáček prezidentské volby v ČR 2023 Svoboda a přímá demokracie Jan Bureš Metropolitní univerzita Praha