Kroje, tanec i slivovice. Poslanci si ve Sněmovně připomněli starý zvyk

Poslanci vyrazili do práce v tradičních krojích (27. 2. 2024).

Poslanci v krojích

Někteří poslanci a poslankyně v úterý zasedli do lavic jednacího sálu v krojích. Napříč stranami i napříč folklórní mapou Česka prezentovali tradici svých krajů. Chtěli tak obnovit starý zvyk, kdy zákonodárci nosili kroje běžně. Někteří poslanci chtějí tuto akci opakovat každý rok.

Kroje, tanec, cimbálovka i trocha slivovice. Právě tak to vypadalo v v úterý v Poslanecké sněmovně. „Mám na sobě hanácký kroj, konkrétně z oblasti Kroměřížska a Holešovska,“ vysvětlil místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček.

ČTĚTE TAKÉ: Sáhodlouhé námluvy Nachera s ANO končí. Po deseti letech vstoupí do Babišova hnutí

Jeho kolegyně Jana Mráčková Vildumetzová (ANO) pro změnu zvolila hornickou uniformu. „Jednací řád toto neupravuje, takže jsou podobné akce povoleny,“ přiblížila předsedkyně Dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Poslankyně Jana Bačíková (ODS) si s úsměvem postěžovala, že v jejím bohatě zdobeném kroji není možné zasednout do lavice v sále. „Aspoň se na chvíli zapomene, co vše se děje během jednání,“ nadhodil vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek (TOP 09).

I tak ale kroje poslanci spojili s tím, co chtějí projednávat. Například zákonodárkyně Michaela Šebelová (STAN) zmínila i téma stejnopohlavních svazků. „Homosexuálové zde byli vždycky, zcela jistě nosili i tyto tradiční kroje,“ pronesla.

Na jednání Dolní komory si kroj vzalo zhruba 30 z dvou stovek poslanců. Na sobě ho ale měli i někteří zaměstnanci Poslanecké sněmovny. Podobnou akci chystají zákonodárci i na příští rok. Doufají také, že se jich zapojí co nejvíce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Klaus nezvládl odcházení z politiky, říká Pečinka. Zhodnotil i možnou koalici ODS s ANO

Tagy:
tradice akce oblečení politika poslanec Radek Vondráček poslankyně slivovice zvyky kroj Jana Mračková Vildumetzová Jana Bačíková Poslanecká sněmovna ČR Poslanecký klub folklór Michaela Šebelová Martin Plíšek