Ukrajinský protiútok? Letos ne, uvádí analýza. NATO odkleplo pomoc, která ještě neexistuje

Představitelé NATO slíbili Ukrajině další vojenskou pomoc, podle analýzy The New York Times je to ale s překlápěním slibů do reality ještě těžší, než se zdá. Některé slíbené kusy techniky se totiž nejdříve musí vyrobit nebo koupit. Podle analýzy je proto nepravděpodobné, že by Ukrajina letos mohla uskutečnit protiofenzivu.

V první polovině letošního roku pomoc pro Ukrajinu uvadala. V Kongresu se na půl roku zasekl další balík pro Kyjev a podařilo se ho odblokovat až v dubnu. Od té doby se ale spojenci Ukrajiny snaží znovu dodávky zbraní nastartovat. A velkými sliby nešetřili alianční partneři ani na summitu NATO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko chtělo zavraždit ředitele koncernu Rheinmetall. Dodává zbraně Ukrajině

Členové Severoatlantické aliance se zavázali, že pošlou Ukrajině další rakety, bojová vozidla, munici a protivzdušnou obranu. Dodávek se mají zúčastnit Spojené státy i evropské země. Podle listu The New York Times ale potrvá týdny, možná i měsíce, než se pomoc opravdu na frontu dostane.

Sliby mají k realitě daleko

Proč tak dlouho? Především proto, že některá technika, kterou Západ Kyjevu slibuje, podle analýzy ještě ani neexistuje. Musí se vyrobit, nebo pořídit u třetích stran. Problémem je také výcvik. Ostatně transfer stíhaček F-16 na Ukrajinu schválil americký prezident Joe Biden už před rokem. Dosud na bitevním poli nejsou.

Nad rozdílem v tom, co Západ Ukrajině slibuje a co reálně dodrží, smutní i samotní členové NATO.

„V mnoha případech jste mohli vidět, že umíme rozhodovat, ale bohužel neumíme své závazky efektivně plnit,“ řekl litevský prezident Gitanas Nausėda. „Pro mě osobně je to obrovské zklamání, protože Ukrajinci očekávají, že toto zboží přijde, že se tato vojenská technika dostane na Ukrajinu, ale neděje se tak,“ dodal.

Litva patří mezi největší podporovatele Ukrajiny. Země dokonce nabídla, že pošle ke Kyjevu vlastní vojáky, kteří by pomohli s výcvikem.

O možném zpoždění realizace slibů ví své i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který spojencům poděkoval a mezi řádky na ně apeloval, aby dodávky skutečně dorazily včas. „Očekáváme, že budou doručeny co nejdříve, aby se mohlo zachránit co nejvíce lidských životů,“ uvedl šéf Kyjeva.

Ukrajina vzhledem k probíhající válce vždy vyhlíží okamžitou pomoc, Západ ale často koncipuje pomoc jako dlouhodobou. Na NATO summitu státy probíraly možnosti podpory pro další dekádu.

Nejpalčivějším problémem Kyjeva zůstává nedostatek protivzdušné obrany. Kvůli nedostatku systémů je Ukrajinci musejí přesouvat tam, kde jsou nejvíce potřeba. A někde pak zase chybí. Což se projevilo i při pondělním ruském útoku na dětskou nemocnici v Kyjevě. Podle analýzy se tak Ukrajina bude muset celý zbytek roku bránit, na protiútok bude mít kapacity nejdříve příští rok.

Výroba se rozjíždí pomalu

Ve čtvrtek Bidenova administrativa oznámila, že balíček v hodnotě 225 milionů dolarů zahrnuje novou baterii systému Patriot, dělostřelecké náboje a další munici, která má být na Ukrajinu dodána ze zásob Pentagonu.

„Během posledních dvou let válka vyčerpala zásoby spojenců NATO a ukázala, jak pomalu vlády a komerční výrobci navyšují výrobu zbraní,“ upozornil list The New York Times.

Americký zbrojní kolos se ale pomalu dostává do chodu, v Texasu se otevírá nová továrna, která bude vyrábět munici pro Ukrajinu. Projekt vznikl na zelené louce za pouhých deset měsíců. Jedná se o první zbrojní závod, který Spojené státy po začátku války na Ukrajině postavily.

VIDEO: Ukrajinu neopustím, řekl Biden na summitu NATO

Tagy: