Citroën C5 X je nejlepším dílem této značky. Podvozek vás krásně pohoupe

Hybrid je slovo, které zdobilo tento testovaný Citroën. Ale tentokrát v názvu bylo víc než jen, že auto částečně pohání baterie. Co vlastně je tenhle C5 X? Je to kombi? Je to SUV? Vlastně tak trochu i sedan… Nazývejte ho, jak chcete, to už není důležité. Důležité je to, že se tenhle masivní „Francouz“ docela hodně povedl.

Model C5 X mě nejvíc překvapil v tom, že jsem o něm vlastně ani nevěděl. V době mediálních masáží, cílených reklam a gigantických blikajících billboardů se tenhle 4,8 metru dlouhý vůz prostě začal na silnicích objevovat. Bez nějakých fanfár nebo dopředu zametených koberečků. Nejspíš s myšlenkou, že dobré zboží se prodává samo.

Vzpomínka na minulost v novém balení

A tak Citroën v tichosti předvedl novou vlajkovou loď, která se povedla. Ono vyrobit dynamické, sportovní a účelné kombi není nic snadného. Ale Němci to dokázali, Volkswagen Arteon Shooting Break je přece zosobněním elegance, a tak to Francouzi zkusili taky. A taky se podařilo. Vyráběn je v Číně a jeho cílem je ukojit poptávku těch, kteří chtějí prostorné vozy, ale nevezou se na módní vlně SUV. Proto vznikla C5 X, která mnoha svými tvary a liniemi připomíná staré modely značky v moderním balení.

Zajímavě konstruktéři vyrešili například výfukové koncovky, mnohdy kvůli své falešnosti nepopulární. C5 X v nich má odrazová světla a výsledek je ten, že vlk se nažral a koza zůstala celá. A hlavně to všechno vypadá dobře.

Usednutí za volant ukázalo důležitou věc, a sice prostornost. Kolena, hlava i lokty mají místa dost, tady by se třeba některé podobně velké peugeoty mohly učit. První dojem jasně řidiči ukázal, že by se měl připravit na komfortní svezení i díky pohodlným sedadlům, kterým jen lehce chybělo silnější boční vedení.

Hranatý tvar volantu také připomíná konkurenční Peugeot, naštěstí je o trochu větší a díky tomu si nepřipadáte jak na sedačce závodního simulátoru. Tloušťka je akorát a dobře se drží.

Palubní deska je specifická v tom, že nejblíže je řidiči paradoxně infotainment, který je umístěn úplně nahoře. Zbytek se svažuje dolů, což je opak toho, na co jsme u ostatních aut zvyklí. Zajímavá myšlenka, která není v ničem špatná, jediný problém je, že když řídíte za tmy, některá tlačítka kvůli jejich vzdálenosti zkrátka zdlouhavě hledáte. Ale co, hlavně, že tam jsou tlačítka, ne? Díky nim je vše ve voze přehledné a pohledově velmi čisté.

Citroën stejně jako další vozy koncernu Stellantis používá v okolí voliče převodovky či parkovací brzdy lesklý černý materiál, který hezky vypadá, ale připravte se, že ho rychle upatláte. Pod středovým panelem je bezdrátová nabíječka, která má vedle sebe sympaticky ještě jedno volné místo, aby nemusel váš aparát být stále „pod proudem“. Tím pádem odpadává starost s tím, že mobil odjíždí z nabíjecího prostoru a infotainment stále dokola nabízí hlášku o tom, že telefon se nenabíjí.

Výhled ze zadního okna je díky designovému střihu vozu značně omezený. Je prostě mrňavé. I proto má možná C5 X tak kvalitní kamery, na které si rychle navyknou i ti, kteří při couvání raději stále koukají do zrcátek. Je asi jen otázka času, kdy některá z automobilek zadní okno prostě úplně odstřihne. Zavazadlový prostor má objem 485 litrů, komu to přijde málo, může vykuchat baterie, pořídit si klasický spalovák a rázem bude mít 60 litrů navíc.

Podvozek nejsilnější stránkou

Dva spalovací motory a jeden plug-in hybrid – z těchto pohonů si může zákazník vybírat. Vrcholnou verzí je testovaný plug-in s benzinovou 1,6 a elektromotorem, který má baterii s kapacitou 12,4 kWh. Systémový výkon vozu činí 165 kW, tedy 225 koňských sil.

Dojezd pouze na elektrický pohon je dle papírů 55 kilometrů, já jsem při plném nabití měl podle ukazatele k dispozici o dvacet méně. Plug-in elektrické poježdění funguje podobně jako u ostatních aut, dojezd mezi 20–40 kilometry neustále nutí oči sjíždět na tachometr a sledovat, kolik vlastně ještě zbývá. Příjemnější tedy byla spíš kombinace elektřiny a klasického motoru.

Občas si jí člověk ani nevšiml, Citroën je velmi dobře odhlučněný a svezení v něm je pohodlné. Přepínání mezi pohony funguje mistrovsky, a tak stačí, abyste se v autě třeba zapovídali a rázem si ani nevšimnete, co vás žene vpřed.

Ještě dodatek ke spotřebě, musím říct, že patřím k těm jedincům, které nadchne, když mu po vypnutí motoru vůz ukáže statistiky jízdy. A v tomhle Citroën baví. Ukáže ujetou vzdálenost, spotřebovanou energii i množství paliva. A vypočítá také nulové emise. Díky tomu lze vidět, že i po městě se s vozem dá jezdit za zhruba 5,7 litru a můžete také sledovat, jak pracují baterie. Slibovaných 55 kilometrů na ně neujedete, ale nad 40 se při neagresivní jízdě dostat dá.

Baterie samozřejmě vypomáhá také při rychlejší jízdě a ve vyšších rychlostech. Tam už to je ale hlavně na motoru a později už je vidět, že mu dochází dech a že mohutný vůz by zkrátka chvílemi užil spíš dvoulitr. K motoru ještě maličkost, než se po nastartování zahřeje, má celkem hrubý chod. O trochu méně, ale stejně nepříjemně pak může znít ve vyšších otáčkách.

A na závěr to asi nejpodstatnější, podvozek. Francouzská značka si vždycky zakládala na kvalitním svezení a za C5 X se mnozí jeho předchůdci rozhodně nemusí stydět. Plug-in hybrid dostává jako jediný tu vůbec nejkvalitnější verzi a díky odpružení, které je aktivně řízené s přizpůsobitelnou tuhostí tlumení kol podle toho, v jakém stavu se nachází povrch, po kterém jedeme, takřka nepoznáte nekvalitní vozovku.

Citroën si totiž tak vesele plave, houpe, vznáší se… Je jedno, jaký termín si vyberte, pohodlí je ale zaručeno. Přejíždění retardérů či kočičích hlav nabývá nových rozměrů, vůz se dokonce zhoupne, i když třeba podélně parkujete a kolem projede další auto. Zároveň ale nelze čekat, že v zatáčkách bude sedět jako přibité, to ne. Ale to tu přece potenciální majitel ani nehledá.

No a teď už jen cena. V úplném základu s tříválcovým motorem 1,2 začíná na 880 tisících Kč, plug-in hybridní verze pak startuje na 1 190 000 Kč a námi testovaný vůz přišel na 1 377 500 Kč.

1. NÁKLADY NA SERVIS

Po 30 tisících najetých kilometrech přichází výměna oleje a filtru a také doplnění kapalin. Po 60 tisících pak výměna všech filtrů a svíček. Hodinová servisní sazba, která se liší v závislosti na regionu, je zhruba 800–950 Kč bez DPH.

2. PRODEJE

Na odbyt si Citroën nemůže stěžovat, do konce měsíce října si vůz našel v Česku 64 zákazníků. Výrobní lhůta činí pouhých 6–8 týdnů, ale zároveň je třeba počítat zhruba se stejně dlouhou dobou, za kterou C5 X dorazí z místa výroby, tedy z Číny. A tady ještě porovnání s konkurencí.

3. INFOTAINMENT

Tomu vévodí dvanáctipalcový dotykový displej. Kamery (například 360°) jsou vynikající. Kvalita rozlišení je vysoká, vše funguje bez zasekávání a s naprostou přesností. Rychle si zvyknete také na to, že když auto přejde z denního svícení na běžná světla, obrazovka nepřeblikne, jak je zvykem, nýbrž opatrně přechází ze světlého na tmavé a naopak. Srovnání s automobilovou špičkou tady je na místě. Infotainment nabízí například výuková videa, která tak trochu pomáhají těm, jež nedávali v autoškole pozor. Na druhou stranu občas bylo zbytečně snadné se v ovládání systému ztratit a některé funkce by měly být daleko víc intuitivní.