Civilisty jsme v Buči nezabíjeli, videa jsou zmanipulovaná, tvrdí Kreml. Chce jednat

V osvobozené Buči sčítají mrtvé. V ulicích leží civilisté. (2. dubna 2022)

Celý svět obletěly záběry z ukrajinského města Buča

Ruské vedení v pondělí odmítlo obvinění vůči ruské armádě ze svévolného zabíjení civilistů ve městě Buča poblíž Kyjeva. Ministr zahraničí Sergej Lavrov tato obvinění dokládaná záběry, na nichž jsou vidět desítky zmasakrovaných civilistů, označil za „falešný útok“ na Moskvu a prohlásil, že jsou zinscenovaná. Podobně se vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který obvinění „kategoricky“ odmítl.

Ukrajinské úřady v neděli uvedly, že ve městech v okolí Kyjeva, z nichž před několika dny po řadě týdnů okupace odešli ruští vojáci, našly stovky těl civilistů, které zavraždili ruští vojáci. Zpravodajové západních agentur pak potvrdili, že v ulicích leží desítky těl civilistů, někteří zastřelení přitom měli například svázané ruce.

Peskov v pondělí novinářům řekl, že fakta a časová posloupnost událostí tak, jak je líčí ukrajinské úřady, neodpovídají skutečnosti a že by západní lídři měli s odsouzením Ruska počkat na vyjasnění záležitosti a vyslechnout si ruské argumenty.

Ruské ministerstvo zahraničí již dříve uvedlo, že se jedná o ukrajinskou provokaci na objednávku NATO a USA a že ruští vojáci z oblasti odešli už 30. března, než se objevily zprávy o zavražděných civilistech. Server BBC však upozornil na zprávy ruských médií vycházejících z komuniké tamního ministerstva obrany, podle nichž ruská námořní pěchota ještě 1. dubna informovala o tom, že „ruští námořní pěšáci čistí obce“ ve směru Hostomel–⁠Buča–⁠Ozera „s úkolem uchytit se v nich“.

Lavrov v pondělí označil videa ukrajinských úřadů a zpravodajských agentur za zinscenovaná a poznamenal, že se na sociálních sítích šíří nepravdivá verze událostí prosazovaná Ukrajinou a západními médii.

Rusko se snaží k věci svolat jednání Rady bezpečnosti OSN. Původně chtělo, aby se orgán sešel již v pondělí, což však nynější britské předsednictví odmítlo. Platí tak již dříve naplánovaná schůzka v úterý. Lavrov řekl, že Moskva bude požadovat, aby Británie plnila svoje povinnosti, která má jako předsedající země RB OSN.

Peskov odmítl komentovat, jak by zprávy o chování ruských vojáků v Buči mohly poznamenat rusko-ukrajinské rozhovory, které dnes budou pokračovat prostřednictvím videokonference. Řada západních zemí po nových zjištěních volá po uvalení dalších sankcí na Rusko.

Tagy: