Svázané ruce, popraveni střelou do hlavy. Kličko popsal masakr civilistů v Buči

Vitalij Kličko

Ve městě Buča leží mrtví civilisté

Po měsíci tvrdých bojů mají Ukrajinci opět kontrolu nad všemi městy v Kyjevské oblasti. Radost z vítězství však kazí nová zjištění ukrajinské armády. Podle ní Rusové před odchodem masakrovali civilní obyvatelstvo. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko popsal aktuální situaci ve městě Buča.

„Naši bezbranní civilisté byli popraveni střelením do hlavy, ačkoliv se v té době na místě ani nenacházela naše armáda. Těla mrtvých lidí v ulicích města Buča nemusíte hledat. Jsou totiž všude,“ popsal Vitalij Kličko společně se svým bratrem Vladimirem pro deník Bild.

Bývalí boxeři podobně jako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či západní lídři události v Buči označili za genocidu ukrajinského lidu a válečný zločin. Podle tamního ministerstva obrany měly některé oběti svázané ruce a stopy po průstřelu hlavy. Někteří popravení včetně dětí pak měli mít uřezané uši nebo vytrhané zuby.

O život v Buči přišlo více než 300 civilistů. V dalších městech v okolí Kyjeva pak minimálně dalších 110 lidí. Kyjev události v Buče přirovnává k masakru ve východobosenské Srebrenici, kde srbské jednotky v roce 1995 během války v Bosně povraždily na 8 000 mužů a chlapců muslimského vyznání.

Moskva obvinění z genocidy v Buče odmítla. Zveřejněné fotografie a videa z masakru považuje za ukrajinskou provokaci vykonanou na objednávku USA. Ukrajinské síly dobyly město na konci března po zhruba měsíční ruské okupaci.

Další masakr se odehrál v Irpini

Buča se, podobně jako Hostomel a Irpiň, stala dějištěm brutálních bojů mezi oběma armádami. V těchto regionech se Ukrajinci snažili zabránit postupu několikakilometrového ruského konvoje, o kterém se z počátku války psalo.

Tah Rusů na Kyjev se však postupem času zcela zastavil. Únorové letecké snímky nekončícího konvoje vystřídaly brzy fotky rozdrcených tanků a dalších vozů právě z okolí Buči, Irpině a Hostomelu.

Některé ruské stroje Ukrajinci ani ničit nemuseli. Rusové tanky často opouštěli zcela netknuté, protože kvůli obrovským logistickým problémům postrádali palivo i další zásoby. Právě kvůli těmto skutečnostem pravděpodobně přehodnotili situaci a vzdali se, minimálně dočasně, plánu Kyjev dobýt.

Brutální chování ruských vojáků k civilistům bylo podle Ukrajinců patrné i v Irpini. Tu Ukrajina definitivně osvobodila před týdnem.

Tagy: