Do restaurací a na akce budou moci od 9. února i neočkovaní, oznámil premiér Fiala

Premiér Petr Fiala

Tisková konference vlády

Vláda zruší k 9. únoru povinnost prokázat se certifikátem o platném očkováním proti covidu při vstupu do restaurací či na kulturní nebo sportovní akce. Po schůzi Sněmovny, která trvala přes 35 hodin, to na středeční tiskové konferenci ohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Jeho kabinet zároveň navrhne zrušení pandemické pohotovosti.

Povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací a dalších zařízení zrušil už ve středu Nejvyšší správní soud. Jeho zásah byl však odložený o sedm dní. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) poté slíbil, že se vláda tímto rozhodnutím bude zabývat. Mohla buďto opatření lépe odůvodnit a doufat, že projde, nebo jej zrušit úplně.

„Řešili jsme další postup s odborníky. Vláda zruší k 9. únoru povinnost prokázat se certifikátem o platném očkováním při vstupu do restaurací, na kulturní či sportovní akce, do klubů a tak dále. Zároveň navrhneme na sněmovní schůzi, která začíná 14. února, zrušení pandemické pohotovosti,“ prohlásil Fiala.

Nejde o nepromyšlený krok

Premiér ve svém projevu rovněž zmínil, že na rozhodnutí vlády neměl vliv Nejvyšší správní soud, rozhodnutí prý maximálně o něco urychlil. „Je to ale naše rozhodnutí, nejde o nepromyšlený krok,“ dodal premiér.

Kabinet už dříve ve středu oznámil, že plošné testování skončí ve školách i firmách k 18. únoru. V platnosti nadále zůstane povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách. Rozhodnutí vlády o zrušení covidových certifikátů se vzhledem k okolnostem dá považovat za velmi překvapivé, a to hned z mnoha důvodů.

Ministr Válek totiž v posledních dnech často zmiňoval, že k zásadnímu rozvolnění covidových opatření, mezi která patří právě i prokazování se očkovacím certifikátem, dojde nejdříve v březnu. Fiala navíc věc ohlásil pozdě večer na tiskové konferenci po dlouhotrvající schůzi Sněmovny, na níž se řešil pandemický zákon. Ten byl nakonec po 35 hodinách přijat.

Tagy: