Výborný přirovnal pandemický zákon k hasičské výbavě. Zrezivělé, opáčil Havlíček

Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný

360° (202)

Podle šéfa poslanců KDU-ČSL Marka Výborného doplácela vláda při změně pandemického zákona na hříchy minulého kabinetu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS novelu přirovnal k nákupu hasičské výbavy v obcích. Opoziční poslanec Karel Havlíček (ANO) však oponoval, že vláda má daleko elegantnější nástroj.

„Narážíme na hříchy minulé vlády a chyby, které jsou stále v pandemickém zákoně. Není to výčitka, na zákoně jsme se také podíleli, ale zrušená opatření se týkala pasáží z dílny hnutí ANO. Předpokládám, že sedm dnů bude sloužit k dalšímu postupu,“ prohlásil Výborný.

Narážel tak na středeční rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený právě o sedm dní, do té doby má vláda prostor na reakci.

Současná vládní pětikoalice ale tvrdí, že schválením novely pandemického zákona, o čemž Sněmovna jednala zejména kvůli obstrukcím SPD přes 35 hodin, bude problém vyřešen.

„Neschvalujeme nový zákon, ale jeho novelu. V rámci ní neřešíme jen proč soud zrušil opatření, ale i desítky dalších z minulosti. Chceme, aby vláda měla nástroj pro řízení pandemie. To je odpovědný přístup,“ podotkl Výborný.

Vše pak přirovnal k obci, která nakupuje hasičskou stříkačku. „Také nepředjímá požár nebo nehodu. Ale dělá tak, aby v případě, že neštěstí nastane, měli hasiči k dispozici hydraulické nůžky. V tomto smyslu jsou opatření nůžkami pro řízení pandemie,“ vysvětlil lidovecký poslanec.

Havlíček stále prosazuje nouzový stav

Zástupce opozice Karel Havlíček však nesouhlasil. „Nůžky se dají využívat, ale mám pocit, že budeme používat zrezivělé. Máme jiné a účinné. Celá diskuze je ohledně pandemického zákona, který je zbytečný. Vláda má v rukou elegantnější nástroj nouzového stavu, který nemusí využívat naplno,“ podotkl Havlíček.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu podle něj ukazuje, že sebelepší pandemický zákon nevyřeší to, co soud vytýká. „Dá se z toho dostat jen nouzovým stavem nebo povinným očkováním, ale obojí vláda odmítá,“ zkritizoval.

Výborný opáčil, že nouzový stav omezuje svobodu a práva občanů. „Touto cestu jít nechceme,“ zdůraznil.

Co nová podoba pandemického zákona umožní? Podívejte se ZDE.

Tagy: