Poslanci po více než 35 hodinách schválili pandemický zákon. Co všechno umožní?

Vlastimil Válek

Poslanci po více než 35 hodinách jednání ve Sněmovně schválili pandemický zákon. Ten je podle vládní koalice potřebnou pákou pro zvládání pandemie koronaviru, kdyby se situace opět zhoršila. Vláda díky němu bude moci vyhlašovat opatření. Předlohu nyní dostanou k posouzení senátoři.

Pro předlohu hlasovalo 70 ze 122 přítomných poslanců. Proti jich bylo 52. Novelu podpořili zákonodárci vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Poslanci opozičních ANO a SPD hlasovali proti.

Protlačit novelu nebylo snadné. Hnutí SPD jednání od úterního rána obstruovalo, a tak se mimořádná schůze nakonec protáhla na více než 35 hodin.

Starý pandemický zákon, který přijal ještě kabinet Andreje Babiše (ANO), přestane platit 28. února. Vláda tak potřebovala právní rámec pro to, aby mohla vyhlašovat opatření proti šíření covidu. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by jinak chyběla zákonná opora pro přijímání protiepidemických opatření. „Pandemický zákon je příprava na to nejhorší, nic víc, nic míň,“ prohlásil ve středu na plénu Sněmovny.

Podobně zákon obhajoval i premiér Petr Fiala (ODS). „Pandemický zákon je taková řídící páka pandemie, kterou vláda má. Už z opozice jsme pro vládu tenhle nástroj chtěli, aby se nemusel při každém nárůstu čísel používat drastický nouzový stav. Pandemický zákon potřebujeme, aby se pandemie mohla zvládat jemnějšími nástroji,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS předseda vlády.

Co pandemický zákon umožní?

Kabinet se nesnažil jen o prodloužení zákona Babišovy vlády, ale chtěl si především rozšířit pravomoci.

  • Omezení stravovacích služeb, klubů, zoo, trhů či dětských táborů

Doposud pandemický zákon dával možnost omezit provoz kadeřnictví, masáží nebo manikúr. Nově vláda přidala obecný paragraf, že bude moci omezit podnikatelskou činnost. Mohla by tak zasáhnout téměř do všech oblastí. Nově například zmiňuje stravovací a ubytovací služby, kluby, kasina, herny, diskotéky, sportoviště, trhy a veletrhy, taneční a jiné kluby, zoologické zahrady, knihovny nebo všechny typy kulturních, zábavních a společenských akcí. Nově přibyla také možnost omezit dětské tábory.

  • Karanténa prostřednictvím SMS

Uvalit karanténu by mělo být pro hygieny snazší, nově by mělo stačit zaslat SMS zprávu. Tuto možnost ale opoziční poslanci kritizovali. Sněmovna nakonec možnost upravila na návrh poslanců vládní koalice tak, aby takový postup nemohl být zneužitelný. Zákon také zavede lhůtu, v níž má krajská hygienická stanice po námitce prošetřit důvodnost nařízené karantény či izolace.

  • Nařízení testování podnikatelům či studentům

Úřady budou moci nařídit testování také podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, tedy nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

  • Omezení výuky na všech školách

Nová verze zákona také umožňuje omezit výuku na všech školách a v dalších vzdělávacích a výchovných zařízeních. Tam nově vláda může i určit podmínky pro výuku. Současný pandemický zákon to umožňoval pouze u vysokých škol.

  • Snížení hranice pokut

Horní hranici všech postihů, které mohou úřady uložit podle pandemického zákona, Sněmovna snížila podle návrhu koalice na pětinu. Maximální pokuta činí v současnosti tři miliony korun, nově by byla nejvýše 600 tisíc korun. Při opakovaném prohřešku by se nejvyšší možná pokuta snížila ze čtyř milionů na maximálně 800 tisíc korun.

  • Posílení pravomocí hejtmanů

Posílení pravomocí hejtmanů prosadil poslanec ANO a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Hejtman by po projednání v krizovém štábu mohl podle zákona vyzvat krajskou hygienickou stanici k vyhlášení mimořádného opatření, mohl by případně navrhnout i jeho znění. Hygienická stanice by musela výzvu hejtmana projednat.

  • Konec v listopadu

Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných opatření mají platit podle schváleného pozměňovacího návrhu zdravotnického výboru do konce listopadu. Původně měla jejich platnost skončit s únorem a vláda navrhovala prodloužení účinnosti zákona bez časového omezení.

Sněmovna na návrh koalice také vyškrtla z novely ustanovení, podle nichž měla dostat pravomoc k vydávání protiepidemických opatření pro své resorty i ministerstva obrany a vnitra.

Okamura: Omezujete svobodu lidí

Proti pandemickému zákonu se stavěla obě opoziční hnutí. SPD má předlohu za útok na svobodu a práva obyvatel. Podobně jako hnutí ANO zpochybňovalo schvalování novely zkráceně ve stavu legislativní nouze.

Předseda hnutí Tomio Okamura uvedl, že pandemický zákon je pouze jinak pojmenovaný nouzový stav, který dříve pětikoalice velmi hlasitě kritizovala. „Pandemický zákon radikálně omezuje Ústavou zaručené svobody lidí, například právo na soukromý a rodinný život, právo podnikat či právo na vzdělání. A přece nelze, aby ústavní svobody lidí omezovala vláda na základě běžného zákona. Proto je zde ústavní zákon umožňující nouzový stav v opravdu mimořádných situacích,“ tvrdil Okamura.

Na konci mimořádné schůze ještě zdůraznil, že hnutí SPD bude dál bojovat a proti novele chystá ústavní žalobu.

Vláda však kritiku odmítala s tím, že jde především o to mít možnost omezit podmínky pro konkrétní provoz, například omezit kumulaci více lidí na jednom místě. „Jedná se o měkká opatření, která mají předejít mnohem tvrdším opatřením, například riziku uzavření konkrétních provozů nebo služeb nebo omezení svobody pohybu,“ stojí v důvodové zprávě. Pravomoci se podle premiéra navíc dají uplatnit jen když je pandemická pohotovost.

Tagy: