Krvácela do mozku a vážila 930 gramů. Eliška si život vybojovala, rodina teď prosí o pomoc

Na svět brzy tříletá Eliška přišla o takřka tři měsíce dříve s krvácením do mozku. Zhruba čtyři minuty dívenku lékaři rozdýchávali – jejich snaha byla úspěšná, Eliška má však nevratné poškození mozku z nedostatku kyslíku a nikdy nebude chodit. Rodiče se však nevzdávají, s dcerou pravidelně cvičí a snaží se jí poskytnout maximální možnou péči. Zároveň však prosí o pomoc. Na doporučení lékařky by rádi pořídili větší sedmimístné auto, kam by se vešli i Eliščini nevlastní sourozenci. Na platformě Donio proto vznikla sbírka.

„Dcera Eliška se narodila předčasně, o tři měsíce dříve. Vážila 930 gramů, krvácela do mozku a lékaři ji museli zhruba čtyři minuty rozdýchávat,“ líčí na platformě Donio otec David. Snaha doktorů byla úspěšná, dívenka však má doživotní následky.

ČTĚTE TAKÉ: Nebuď pasivní, zachraň život. Sbírka na vybavení polních nemocnic na Ukrajině vyzývá k pomoci

„Z nedostatku kyslíku má Eliška nevratné postižení mozku. V inkubátoru byla zhruba čtyři měsíce, a když nás propouštěli lékaři z nemocnice domů, řekli, že bude od pasu dolů ochrnutá. Málem jsme se zhroutili z toho, že už nikdy nebude chodit. Bohužel, Eliška opravdu nikdy chodit nebude,“ pokračuje otec dívenky.

Dívenku čeká operace

Navzdory zdrcující zprávě se rodiče rozhodli pro svou dceru udělat maximum. Pravidelně s Eliškou chodí do stacionáře, kde s ní odborníci cvičí. „Naučili ji zde jíst, protože měla dávící reflex. Musíme jí kupovat speciální mlíčko, které dáváme do každého jídla, aby přibírala, stejně jako speciální krém. Je to velmi nákladné,“ popsal David.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na péči o autistického syna zůstala Pavlína sama. Úlevu přináší jízda na kole, vznikla sbírka

Ve dvou letech odborníci ve stacionáři zjistili, že má Eliška vykloubený kyčel. „Stalo se to tím, jak se jí napínal sval u kyčle – tak nám to alespoň sdělili ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Čekáme na operaci, aby jí kyčel mohli srovnat. Už půl roku čekáme, až bude moci Eliška zákrok podstoupit,“ podotkl otec s tím, že dívenka musela dříve podstoupit vyšetření, aby se zjistilo, zda její mozek zvládne narkózu.

V říjnu budou Elišce tři roky. „Má mozkovou obrnu. Když si hrajeme, opakuje slova a pamatuje si je, ale fyzicky je na tom Eliška špatně. Leží na zádech nebo na boku, sama se nepřetočí z bříška na záda kvůli kyčli,“ přiblížil situaci otec.

Eliška navíc není jediným dítětem, o nějž se musí rodiče starat. „Přítelkyně má z předchozího vztahu tři kluky, já mám jednou za čtrnáct dní svého syna. Když potřebujeme jet všichni k lékaři nebo na rehabilitace, do auta se nevejdeme,“ vysvětlil. Právě z toho důvodu vznikla na platformě Donio sbírka s cílem vybrat dostatek financí na pořízení většího vozu. Automobil rodině doporučila lékařka.

„Peníze ze sbírky budou využity na koupi sedmimístného automobilu Ford Galaxy. Auto bude stát zhruba půl milionu korun, závisí na nabídce. Část peněz bychom pak rádi využili na úhradu stacionáře, kam dcera dochází na cvičení,“ doplnil otec Elišky.

Pokud i vy chcete dívenka s její rodinou pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio. „Moc vás prosím o pomoc. Děkujeme za podporu,“ dodal David.

Tagy: