Na Plzeňsku a v Praze hrozí záplavy. Na západě Čech panuje extrémní stupeň ohrožení

Do 16. hodiny hasiči v Praze evidují více než padesátku případů spojených s vydatným deštěm.

Meteorologové prodloužili výstrahu před bouřemi pro východní část Čech, Moravu a Slezsko. Platí do noci na neděli. Na východě země mohou být bouřky velmi silné s přívalovým deštěm a kroupami. Vydatně pršet tam má až do pondělí. Na Plzeňsku, Rokycansku a také v Praze a jejím okolí dnes odpoledne hrozí povodně. Výstraha v Plzeňském kraji je s extrémním stupněm nebezpečí.

Varování před bouřkami platí od sobotních 14:00 do nedělních 02:00. Ve Zlínském kraji, Moravskoslezském kraji a částech krajů Jihomoravského a Olomouckého je výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V opakovaných bouřkách tam ojediněle může spadnout až 70 milimetrů srážek. „V důsledku bouřek očekáváme rychlé vzestupy hladin menších toků nebo i jejich krátkodobé rozvodnění a možnost zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepů,“ uvedli meteorologové. Lze podle nich očekávat škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě.

Zejména ve východní polovině území se očekávají ojediněle bouřky, a to i silné. „V kombinaci deště a bouřek může ojediněle spadnout i kolem 60 milimetrů srážek,“ varují meteorologové. V platnosti proto do 10. hodiny byla výstraha, a to pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Varování před polednem prodloužili, platí do noci na neděli. Na východě mohou být bouřky velmi silné s přívalovým deštěm a kroupami.

Pro část krajů Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Vysočiny platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. Srážkové úhrny by tam ojediněle měly dosáhnout 30 milimetrů.

„V neděli a v pondělí dopoledne může na Moravě a ve Slezsku vydatně pršet. Během tohoto období může spadnout ojediněle kolem 50 mm srážek. Situaci budeme během neděle upřesňovat,“ dodal ČHMÚ.

Hrozba povodní

Vytrvalý déšť na Plzeňsku zvednul hladiny menších toků. Na dvou místech byl už vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity, na Klabavě v Hrádku a Holoubkovském potoku v Rokycanech. Podle varování meteorologů ale hrozí i vzestup hladin na třetí stupeň, tedy stav ohrožení. Následně by se měly zvedat i hladiny na spodních tocích řek, varují meteorologové.

Výstraha před povodněmi platí na Plzeňsku a Rokycansku do nedělního rána. Na říčce Klabavě v Hrádku na Rokycansku platí už třetí - tedy nejvyšší - stupeň povodňové aktivity, na Holoubkovském potoce je druhý. Meteorologové navíc v oblasti očekávají další srážky. Na dolním úseku bude hladina kvůli dotoku stoupat dále.

Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a komunikace. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Lidé by se neměli koupat nebo jezdit lodí v korytě toku a bezprostředním okolí. Měli by také omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

V Praze a Černošicích vyhlásili meteorologové takzvanou povodňovou pohotovost, což je výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. Platí do půlnoci. Potok Botič je momentálně na druhém stupni, podle ČHMÚ ale může hladina vystoupat i na třetí stupeň. Nebezpečí se netýká jen Botiče, ale i dalších menších toků v okolí metropole.

Nejvyšší denní teploty se v sobotu budou pohybovat mezi 19 až 23 °C, na Moravě a ve Slezsku dokonce vystoupají výše, a to až k 27 °C. Vát bude slabý, přechodně severozápadní vítr o síle 3 až 7 m/s, v bouřkách však zesílí.

V neděli budou srážky místy vydatnější

V noci na neděli bude zataženo až oblačno. Očekávají se občasné přeháňky a déšť, který může být na severu a severovýchodě území i vydatnější. Místy se mohou objevit také bouřky, i silné. Nejnižší teploty klesnou k 17 až 13 °C.

Situace v neděli bude obdobná jako první víkendový den. Bude oblačno až zataženo, místy se očekávají přeháňky a déšť. Na Moravě a ve Slezsku může být déšť místy i trvalejší a vydatnější. „V kombinaci deště a bouřek může na severovýchodě ojediněle spadnout i kolem 70 mm srážek,“ dodali odborníci.

Postupně by v západní polovině Čech mělo oblačnosti i srážek ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 21 až 25 °C, na Moravě a ve Slezsku pouze kolem 18 a 22 °C.

Tagy: