Nad Čáslaví prolétne v noci vojenský Boeing kvůli cvičení. Chceme se vyspat, zlobí se lidé

Před zvýšeným hlukem na Čáslavsku upozornili zástupci 21. základny taktického letectva při Vzdušných silách Armády ČR. V regionu proběhne mezi 17. a 19. červencem vojenský výcvik, při kterém bude nasazen speciální letoun Boeing E-3A AWACS. Jelikož bude průlet probíhat od 00:30 do 01:30, ozvali se tamní obyvatelé, kterým se to nelíbí. Jiní jsou naopak nadšení a doufají, že se jim podaří letoun zachytit fotoaparátem.

„21. základna taktického letectva Čáslav ‚Zvolenská‘ si dovoluje informovat občany města Čáslavi, městyse Nové Dvory a Žehušice, obce Církvice, Chotusice, Rohozec a Vrdy o výcviku přiblížení letounu Boeing E-3A - AWACS,“ uvedli vojáci prostřednictvím facebookového účtu města Čáslav.

ČTĚTE TAKÉ: Meteorologové zpřísnili výstrahu, hrozí i povodně. Změnili časy, kdy udeří bouřky

Přelety spojené se zvýšeným hlukem budou probíhat 17. a 19. července v hodinovém okně, a to od půl jedné do půl druhé v noci. „Za případný nadměrný hluk v souvislosti s průletem se vedení letiště omlouvá,“ uvedli jak zástupci Vzdušných sil, tak představitelé středočeského města.

✈️ 21. základna taktického letectva Čáslav "Zvolenská" si dovoluje informovat občany města Čáslavi, Městyse Nové Dvory a...

Posted by ČÁSLAV-město, které máme rádi on Thursday, July 11, 2024

Některé místní volba času pobouřila, což vyjádřili i v komentářích pod příspěvkem. „Jsou taky lidé, kteří se chtějí v noci vyspat a ne poslouchat hluk. Stačí ve dne. Snad je to mimořádně,“ uvedla uživatelka. Někteří vyčítají armádě „pěkný rachot“ a píšou o „hraní si na vojáčky“.

Jiní obyvatelé obcí a měst však v cvičení nevidí problém a armádní složky hájí. Jeden z uživatelů vyjádřil i radost nad tím, že si vezme fotoaparát a pokusí se speciální letadlo určené pro vojenské účely zachytit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Řidiči se v létě méně věnují jízdě, popsala policistka. Kde si dát při cestě na Šumavu pozor?

Tagy:
letadlo letiště cvičení výcvik hluk Církvice obyvatelé Čáslav vzdušné síly Nové Dvory Armáda České republiky 21. základna taktického letectva Žehušice Chotusice Rohozec Vrdy Boeing E-3A