Příznaky covidu se objevují v důležitém pořadí, zjistili vědci. Pomohou rozeznat ho od chřipky

Lidem se po prodělání covidu snižuje IQ.

Prymula o vzestupu covidu

Nový kmen viru COVID-19 s názvem XEC se svými příznaky od jiných variant příliš neliší. Může se tedy projevovat ve specifickém pořadí, které už dříve odhalili vědci, připomněl web GB News. Nová varianta se rychle šíří Evropou a například ve Spojeném království se stává dominantní. V Česku zdravotníci každý den odhalí přibližně tisíc nakažených lidí.

Varianta XEC byla poprvé identifikována v červnu v Německu. Od té doby se rychle šíří. Ve Velké Británii se pomalu stává dominantní variantou. Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA) uvedla, že nyní XEC představuje přibližně jeden z deseti případů, informuje web GB News.

ČTĚTE TAKÉ: Neudrží ani kartáček, trápí je vytrvalé bolesti. Češi s long covidem se stále nedočkali pomoci

V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by tento kmen vedl k závažnějšímu onemocnění, ale zdravotnické orgány pečlivě sledují jeho šíření a zkoumají jeho vlastnosti. Podle dostupných informací se jeho příznaky většinou projevují v pořadí, které je podle vědců typické.

Příznaky COVID-19: rozdíly od chřipky

Výzkumníci z Univerzity v Jižní Karolíně už v roce 2020 ve své studii zveřejnili, že příznaky COVID-19 často začínají v následujícím pořadí:

  • Horečka
  • Kašel
  • Bolest v krku, svalů či hlavy
  • Nevolnost nebo zvracení
  • Průjem

„Studie zjistila, že u pacientů se sezónní chřipkou se častěji objevuje kašel před nástupem horečky,“ řekl v rozhovoru pro web Healthline Robert Glatter, odborný asistent na Donald and Barbara Zucker School of Medicine at Hofstra/Northwell.

„Na pořadí příznaků záleží,“ uvedl hlavní autor studie Joseph Larsen. „Vědět, že každá nemoc probíhá jinak, znamená, že lékaři mohou dříve určit, zda má někdo pravděpodobně covid, nebo jinou nemoc, což jim může pomoci lépe se rozhodnout o léčbě,“ sdělil.

K předpovědi pořadí příznaků vědci analyzovali data o jejich výskytu shromážděná Světovou zdravotnickou organizací (WHO) u více než 55 tisíc potvrzených případů covidu v Číně.

Pro srovnání pořadí příznaků covidu s chřipkou analyzovali vědci údaje z více než dvou tisíc případů chřipky v Severní Americe, Evropě a na jižní polokouli, které byly zdravotnickým orgánům nahlášeny v letech 1994 až 1998.

Nakažlivější varianta covidu

Varianta XEC vznikla kombinací několika subvariant dosud dominujícího omikronu. I kvůli tomu je výrazně nakažlivější než jeho viroví předchůdci. Agresivně tak vytlačuje omikron a v testech tvoří zhruba třetinu všech odhalených nákaz.

Podle statistik českého ministerstva zdravotnictví se každý den odhalí přes tisíc potvrzených nákaz s výjimkou víkendů, kdy se testuje ve velmi omezeném množství. Poslední tři týdny po sobě ale zdravotníci a hygienici zaznamenali více než 10 tisíc nakažených covidem, v polovině případů jde o osoby v seniorním věku. V nemocnicích je hospitalizováno přes 300 osob.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Covid se šíří nejrychleji od ledna. Lékař popsal nebezpečnou podobnost s příznaky chřipky

Tagy: