Po Vinohradech se pohybuje slídil. Mám strach, dobýval se za mnou do kavárny, líčí oběť

Muž ženu na pražských Vinohradech pronásleduje zhruba rok. Pro Krimi zprávy přiblížila, co zažívá.

Na pražských vinohradech se pohybuje muž, který pronásleduje ženy

Na pražských Vinohradech se pohybuje muž, který pronásleduje ženy. Vydrží kolem nich slídit i dlouhé hodiny. Zatím žádné neublížil, i tak už ale hrůzu vzbuzujícího seniora řeší policisté a hledají další poškozené. O nepříjemné zkušenosti se s redakcí Krimi zpráv podělila jedna z pronásledovaných žen.

Těžko říct, co nahání větší strach – jestli to, když muž stojí opodál a nic nedělá, nebo když se snaží dostat do kavárny, kde se před ním zamkla pronásledovaná žena. Slídil ji má takto pronásledovat už zhruba rok.

ČTĚTE TAKÉ: Podezřelý ze znásilnění ženy na Proseku byl dopaden. Policisté ho zadrželi v Mělníku

„Šla jsem po ulici, koukala do mobilu, ale intuitivně jsem si řekla, že někdo podivnějšího vzhledu zastavil a podíval se na mě. Proto jsem se otočila, zda mě nesleduje – sledoval. Začala jsem kroužit kolem náměstí Jiřího z Poděbrad, abych zjistila, zda za mnou půjde. To se stalo, chodil za mnou do kola. Zavolala jsem si taxi, aby dotyčný ztratil stopu k tomu domu,“ líčila poškozená pro Krimi zprávy.

Na ženu čekal hodiny

Od té doby na muže takto narazila zhruba sedmkrát. „Stalo se to, i když jsem šla s přítelem, což ho neodradilo. Co se stalo extrémního, tak jsem vlezla do restaurace, kde jsem byla zhruba tři hodiny a dotyčný byl schopný čekat za rohem, než vyjdu, aby pravděpodobně dostal stopu o tom, kam jdeme,“ pokračovala žena.

Za uplynulý rok došlo několikrát ke konfrontaci, kdy na něj poškozená i zakřičela, protože ji celá situace velmi rozčilovala. „Neměla jsem ale pocit, že by ho to nějak odrazovalo. Věřím, že tam byly i slovní nařčení z jeho strany, ale vždy jsem situaci řešila tak, abych ho hlavně svedla ze stopy k mému domu. Stejně tak jsem se vždy snažila být mezi lidmi – nikdy nevíte, co od takového člověka můžete čekat,“ přiznala.

Naposledy měl ženu muž pronásledovat v pátek do kavárny, a když se tam s obsluhou zamkla, zavolala policii. „Patrně mě uviděl přes sklo kavárny. Vyšla jsem – a ještě jsem si říkala, že nebudu přecházet přes náměstí, protože se tam hodně vyskytuje –, šla jsem jinou ulicí, vzhlédla od mobilu, a byl tam. Ihned jsem se vrátila do kavárny, kde naštěstí byla moje známá,“ popsala poslední události.

Po čase byl agresivní

Muž se za ní rozeběhl a dle minulých zkušeností začal racionálně tvrdit, že se dívá, jak to v provozu vypadá. „Není to někdo, kdo má tendenci být slovně mimo. Dokáže odpovídat velmi racionálně. Naštěstí mu bylo řečeno, že už je zavřeno. V kavárně jsem proto zůstala a po doporučení jsem zavolala policii,“ pokračovala žena.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Alarmující data o domácím násilí. Oběti v Česku nevěří soudům ani policii, ukázal průzkum

Již dříve uvažovala o tom, že by na muže zavolala strážce zákona, ale vzhledem k tomu, že k pronásledování docházelo na ulici, bála se, že do příjezdu hlídky uteče. „Teď ale byla perfektní situace. Do třiceti minut policisté přijeli – a on za tu dobu stále čekal. Deset minut před příjezdem policie jsme zamkli dveře, protože se začal přibližovat ke kavárně, brát za dveře a byl jemně agresivní. To už jsem si říkala, že je dobře, že jsme se zamkli,“ doplnila pronásledovaná.

„Kriminalisté třetího policejního obvodu na případu pracují, kvalifikován je jako nebezpečné pronásledování, kdy totožnost tohoto muže znají,“ uvedl mluvčí policie Jan Daněk pro CNN Prima NEWS.

Muž se však do kavárny o den později vrátil a začal se hádat s provozní kvůli tomu, že ho neobsloužili. Žena mu sdělila, že bylo po otevírací době a jak se jí nelíbí, že někoho pronásledoval. „Tak o vás se postarám, zničím vám život,“ zakončil muž rozhovor.

„Je mi to strašně nepříjemné. Mám obavy, když vidím, že se takto chová. Nevíte, kam až to může zajít. Určitě je tam strach,“ přiznala poškozená žena. Když se muže s přítelem snažili oslovit s dotazem, proč ji pronásleduje, choval se podivně. „Kdykoliv došlo k otázce, tak se šel schovat za auto a tam se zvláštním způsobem kinklal. Asi to není normální,“ dodala.

„V této souvislosti bychom požádali případně další poškozené z okolí náměstí Jiřího z Poděbrad, kteří mají s tímto mužem také podobnou zkušenost, aby se nám ozvali na linku 158. Nemůžeme totiž vyloučit, že může mít na svědomí takových případů více,“ dodal Daněk. Ozvat se ale můžete i redakci Krimi zpráv na e-mail krimizpravy@iprima.cz.

Tagy: