Revoluce v léčbě covidu? Máme lék, který je 100% účinný proti všem variantám, hlásí Izrael

Jednotka intenzivní péče v izraelském městě Haifa

Z Izraele přišla nadějná zpráva ohledně léčby covidu. První studie nového léku na menším vzorku lidí ukázala, že je 100% účinný. Všichni nakažení, kterým byl podán, se během několika dnů zcela vyléčili. Naopak část pacientů s podobnými příznaky, kteří dostali placebo, skončila na JIP, a někteří dokonce zemřeli, informuje web Jerusalem Post.

Nový lék Amor-18 dostalo během testovací fáze 18 pacientů s mírným i těžkým průběhem covidu. Podle společnosti Amorphical, která medikament vyrábí, se všichni během několika dnů zcela zotavili. Že se nejedná o náhodu, má dokládat i to, že jiným 19 pacientům v nemocnici bylo podáno placebo. Šest z nich později skončilo na jednotce intenzivní péče a dva zemřeli.

Výzkum vedli doktoři Kamal Abu Jabal a Nashat Abu Saleh z nemocnice v izraelském městě Safed. Mimo oficiální testy pak lék vyzkoušeli ještě u dvou pacientů na JIP, kteří byli ve velmi vážném stavu. Oba se uzdravili. „Od chvíle, kdy pacienti dostali ten lék, zotavili se během několika dnů a byli propuštěni domů. Mělo to 100% účinnost,“ pochvaluje si Abu Saleh.

Amor-18, jehož hlavní složku tvoří amorfní uhličitan vápenatý (ACC), se podává ve formě tablety nebo se může inhalovat. Podle výrobce má ACC schopnost modulovat kyselost ph okolo každé buňky. Tyto změny pak ovlivňují schopnost koronaviru pronikat do buněk a dál se množit. Zabránění šíření viru tak pacienta chrání před zhoršením zdravotního stavu.

„Z těch výsledků klinických testů jsme nadšeni. Přinesly reálnou naději nejen pro pacienty v Izraeli, ale i na celém světě. Je to zvláště povzbudivé v době, kdy začíná pátá vlna a nastupuje varianta omikron,“ uvedl generální ředitel společnosti Amorphical Yossi Ben. „Lék, který jsme vyvinuli, je protizánětlivý, bezpečný, účinný a snadno se podává,“ dodal s tím, že Amor-18 funguje proti všem SARS virům včetně všech variant covidu.

Další, tentokrát daleko obsáhlejší testování aktuálně probíhá hned v několika izraelských nemocnicích. Brzy poté by měly lék vyzkoušet i jiné země. Zájem o něj už mají nemocnice z Brazílie, USA i některých evropských států.

Tagy: