Omikron je frajer až na půdu. Dočkáme se něčeho, co jsme ještě neviděli, tvrdí Flegr

Co Čech, to politik! (1221)

V situaci, ve které se nacházíme, by se nic rozvolňovat nemělo, sdělil v pořadu Co Čech, to politik! biolog Jaroslav Flegr. Kvůli nové variantě koronaviru by vláda měla využít čas a naopak zpřísnit. Omikron je totiž podle něj „frajer“, kterého není radno podceňovat.

„Za současné situace, kdy tu máme za 14 dnů velký vrchol omikronu, bych nic nerozvolňoval. Naopak, co můžeme utáhnout, bych utahoval. Snažil bych se naočkovat co nejvíce lidí, jinak se dočkáme něčeho, co jsme ještě neviděli,“ zahlásil v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS biolog Jaroslav Flegr.

Přiznal však, že informace, které byly na začátku dostupné, ho zprvu naplnily optimismem. „Říkal jsem si, že by mohl pandemii ukončit, ale další data ukázaly, že to tak nebude. Omikron je frajer až na půdu, je to zřejmě nejnakažlivější nemoc, kterou známe,“ varoval Flegr.

I když se varianta jeví, že není doprovázena tak těžkým průběhem nemoci, neznamená to, že nebude zatěžovat nemocnice. Navíc omikron zcela mění pravidla hry. „S omikronem tu nemáme nikoho promořeného a proočkovaného. To platilo na deltu. Omikron získanou imunitu ignoruje,“ uvedl Flegr s tím, že nynější vakcíny poskytnou ochranu z 18 až 20 procent.

Léky, které máme, nezabírají

Prognózami, které zveřejňuje na sociálních sítích, nechce strašit, ale jen přimět vládu k přípravě. „Když budou vyděšení i ti nahoře, tak budou dělat chyby. Máme čas se připravit, ve hře je několik možností. Každý naočkovaný ušetří strašně moc peněz. Vláda by se také měla pokusit sehnat nové léky, které zatím nemáme,“ sdělil. Monoklonální protilátky prý už na omikron nezabírají. Podle Flegra jsou ale účinné léky od společnosti Pfizer.

Jedná se o experimentální lék, který však ještě není plně schválen. Na základě výzkumu provedeného na 2 250 lidech firma oznámila, že její antivirotikum snižuje ve skupině ohrožených potřebu hospitalizace a riziko úmrtí na COVID-19 až o 89 procent. Platí to, je-li přípravek podán krátce po objevení prvních symptomů.

Flegr také ve vysílání apeloval, aby se lidé nescházeli o Vánocích s příbuznými. „Doporučil bych si s nimi zavolat. Je to sice málo, ale to setkání by také mohlo být poslední v životě. Pak si to budou navždy vyčítat,“ hrozil.

Naopak podle ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka je důležitá psychika, a proto by setkání dovolil. „Psychická pohoda obrovsky pomáhá, lidé jsou pak odolnější a jestli je nakažlivost omikronu pravdivá, tak se mu nikdo nevyhne,“ reagoval Ludvík.

Tagy: