Superjachtu u Sicílie poslalo ke dnu tornádo. Mezi pohřešovanými je i známý magnát

Do pátrací akce se zapojily i čluny pobřežní stráže.

Na Sicílii se potopila jachta

Superjachta s 22 lidmi na palubě se v pondělí ráno potopila u italského Palerma. Podle svědectví za tragédií stojí malé tornádo. Jeden člověk zemřel a dalších šest se stále pohřešuje. Mezi nimi by měl být také britský technologický magnát Mike Lynch, kterému se přezdívá „britský Bill Gates.“ Potápěči poznamenali, že několik těl zůstalo zaklíněno v lodi, která se potopila do hloubky okolo 50 metrů, informují italská média.

K potopení více než padesátimetrového kolosu došlo kolem páté hodiny ráno u pobřeží Sicílie. Superjachtu mělo během bouře poslat ke dnu tornádo, informoval italský deník Corriere della Sera. Stále se pohřešují čtyři Britové, dva Američané a jeden Kanaďan. Brzy ráno bylo vyloveno mrtvé tělo, není však jasné, komu patří.

ČTĚTE TAKÉ: Srážka superjachet na italském pobřeží: Hlavní roli měla loď někdejšího šéfa Applu Steva Jobse

Děsivý pohled popsali hasičští potápěči, kteří se vypravili k vraku lodi přes 50 metrů hluboko. „Za okýnky jsou mrtvoly,“ uvedl pro Corriere della Sera šéf civilní obrany Sicílie.

Mezi pohřešovanými by měl být také britský technologický magnát Mike Lynch, kterému se často přezdívá jako „Britský Bill Gates.". Ten založil společnost Invoke Capital a spoluzaložil významnou firmu Autonomy Corporation, která nyní spadá pod společnost HP. Právě kvůli tomuto prodeji strávil 13 měsíců v domácím vězení, kde čekal na soud. Ten ho letos v červnu prohlásil za nevinného, píše Sky News.

Z potopené lodi se podařilo zachránit 15 lidí. Za pomoc vděčí členům posádky plachetnice plující pod holandskou vlajkou, která plula hned vedle potopené lodi. Mezi přeživšími byla také roční holčička Sophie. „Na dvě vteřiny jsem dceru ztratila v moři, ale pak se mi ji povedlo zachytit,“ popsala její matka hrůzný zážitek pro Giornale di Sicilia, než se nafoukl záchranný člun.

Obě skončili v  nemocnici s lehkými zraněními. „Jsou v dobrém stavu,“ prozradil později pro Corriere della Sera primář urgentního příjmu dětské nemocnice Domenico Cipolla.

Pátrací a záchranná operace stále probíhá. Do akce se zapojily čluny pobřežní stráže, specializovaní potápěči i vrtulník. Další profesionální potápěči přilétají z Říma a Neapole, uvádí Sky News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Paní jsme vytáhli ohořelou, pána už bohužel ne.“ Svědek popsal děsivou nehodu na Rokycansku

Tagy:
Steve Jobs potápěč okno Sicílie Apple Rotterdam tornádo Palermo Corriere della Sera katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události