Detaily kauzy úniku dat o operaci princezny Kate: Mělo jít o falešnou složku

Z londýnské nemocnice měl dosud neznámý zaměstnanec ukrást lékařské záznamy o lednové operaci břicha princezny z Walesu. Podle webu Daily Mail se ale dotyčný pravděpodobně jen chytil do nastražené léčky, kterou na podobné slídily soukromá klinika nachystala. Právě proto prý vedení nemocnice věc zatím nepředalo Scotland Yardu.

Vedení prestižní The London Clinic zahájilo v březnu vyšetřování poté, co se potvrdilo, že se nejméně jeden zaměstnanec pokusil získat osobní údaje o princezně Kate a její lednové operaci břicha, což je trestný čin. Podle zjištění Daily Mail nebyl však ani tři měsíce poté, co se na únik dat přišlo, případ předán Scotland Yardu. Dosud neznámý zloděj dat se totiž zřejmě chytil pouhé návnady, kterou nemocnice na slídily nastražila.

ČTĚTE TAKÉ: Král Karel III. předal Williamovi vojenský titul. Sám ho držel po 32 let

Ve většině soukromých a prestižních klinik, které přijímají důležité osobnosti, se tito VIP pacienti do systému zapisují pod pseudonymem. A skutečné jméno osoby slouží jen jako návnada s falešnými záznamy. A právě na tu se pravděpodobně dotyčný zaměstnanec chytil, informuje web Express.

Při jakémkoli podezření na únik osobních dat jsou nemocnice povinny zahájit interní šetření, zatímco Úřad informačního komisaře (ICO) prověřuje, zda nepochybilo vedení instituce. Celý proces je ale velmi zdlouhavý. Případ tak zatím zůstává v rukou šéfů kliniky, nehledě na skutečnost, že ministryně zdravotnictví Maria Caulfieldová v březnu podle svých slov požádala, aby se na kauzu zaměřila policie, informuje Daily Mail.

„Je to zklamání, ale bohužel je normální, že ani po třech měsících nejsou žádné informace o vyšetřování,“ popsal pro Daily Mail Sam Smith ze skupiny medConfidential, která se zabývá ochranou osobních údajů ve zdravotnictví. Doplnil, že podobné úniky jsou bohužel běžné a jen ve vzácných případech se najdou důkazy, které by dotyčné usvědčily.

Pomalý průběh podobných vyšetřování potvrzuje také právník. „Může trvat roky, než budou proti jednotlivcům přijata opatření,“ vysvětlil pro Daily Mail Tom Llewellyn, který se zaměřuje na ochranu dat. Kensingtonský palác se k věci vyjádřil jen krátce. „Toto je záležitost londýnské kliniky,“ cituje jeho prohlášení Express.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Princezna Kate si má procházet peklem. Fanoušci ji ale neopouštějí a posílají pozdravy

Tagy:
nemocnice policie klinika Daily Mail osobní údaje Scotland Yard Karel III. William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu The London Clinic