Chtěl vrah z FF UK zabít více lidí? Napsal to v dopise, ženě zachránila život náhoda

Klánovice po dvojnásobné vraždě zavalil smutek a strach.

Dopis útočníka z fakulty

Obětí masového vraha z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy mohlo být v případě střelby v Klánovickém lese, která předcházela tragédii na náměstí Jana Palacha, víc. Na okraji Prahy hodlal nejdříve zastřelit ženu a dvě děti na dětském hřišti, ale v poslední chvíli mu vstoupil do cesty muž s kočárkem, v němž vezl dvouměsíční dceru. Poté, co oba bezcitně zavraždil, hodlal zabíjet dále, ale nakonec se kvůli sirénám polekal a z místa utekl. Vyplývá to z dopisu vraha, jehož kopii má web Novinky.cz k dispozici.

Do Klánovického lesa vstoupil vrah loni 15. prosince již s odhodláním někoho připravit o život, jenže nikoho delší dobu nepotkal. V dopise prý uvedl, že by si nevybíral a zastřelil by kohokoliv, kdo by se mu „připletl do cesty“, cituje jeho slova web Novinky.cz.

K TÉMATU: Vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě povede Kašník. Předsedu zvolila Sněmovna

Poté však narazil na dětské hřiště, kde se pohybovala žena se dvěma dětmi. U sebe měl nejspíše více zbraní, a jelikož si nebyl jistý svými střeleckými schopnostmi, rozhodl se pro pistoli, kterou měl schovanou v batohu.

Nešlo mu však údajně nasadit tlumič. Když měl zbraň připravenou, zaznamenal muže s kočárkem, který přicházel po hlavní cestě. Právě otec s dcerkou se shodou nešťastných okolností stali oběťmi jeho vražedného úmyslu. Žena a dvojice dětí na hřišti si tak nevědomky na poslední chvíli zachránily život.

Po spáchané vraždě zvažoval, že by na místě v zabíjení pokračoval. Při cestě do Úval prý potkal jiný pár s kočárkem a všechny je chtěl zabít. Jenže těsně předtím ho odradil zvuk sirén v dálce.

Dopis, v němž masový vrah popisuje detailně vše, co se odehrálo v pátek 15. prosince, byl podle závěrů vyšetřovatelů vytvořen v počítači zhruba půl hodiny po půlnoci 21. prosince, tedy v osudný den, kdy na univerzitě zabil odpoledne 14 lidí, dalších 25 zranil a nakonec se sám zastřelil.

Krátce po jedenácté hodině odpoledne střelec dokument znovu otevřel a nejspíše vytiskl. Policisté potom stejný dopis nalezli na místě činu. Vrah si ho měl přivést s arzenálem zbraní ve velké černé tašce na kolečkách. O záměru vraždit na náměstí Jana Palacha však v dopise nic neuvedl, o motivu svého jednání také nic nenapsal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nákup arzenálu by už vrahovi neprošel, tvrdí Letocha. V ANO stále vidí nedostatky

Tagy:
dítě vražda střelba oběti tragédie dopis střelec siréna kočárek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Klánovický les střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy