Nákup arzenálu by už vrahovi neprošel, tvrdí Letocha. V ANO stále vidí nedostatky

Poslanci a členové sněmovního bezpečnostního výboru Petr Letocha (STAN) a Jiří Mašek (ANO)

Poslanci Letocha a Mašek k nákupům zbraní

Arzenál zbraní, se kterým loni při útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zastřelil 14 lidí a 25 dalších zranil, by už vrah nepořídil, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS člen sněmovního bezpečnostního výboru Petr Letocha (STAN). Nákupy zbraní podle něj již kontroluje inovovaný centrální systém a nahlašuje ty podezřelé. Jeho kolega z výboru Jiří Mašek (ANO) je však vůči novinkám koaličních poslanců spíše skeptický. Upozornil, že policejní kontrolní systém funguje už řadu let.

„V současné době funguje tzv. analytický systém centrálního registru zbraní,“ sdělil Letocha pro CNN Prima NEWS. Ten je naprogramován tak, aby upozorňoval na podezřelé nákupy. „K samotnému prodejci už by měli dojít lidé, které tento systém prověří,“ upřesnil.

ČTĚTE TAKÉ: Podívejte se, jak makají vaši poslanci. Kdo ještě nepromluvil a kdo má nejhorší docházku?

Poslanec hnutí ANO Jiří Mašek ale namítl, že policie nákupy zbraní eviduje už řadu let. „Kdo si jde zažádat o nákup zbraně, na kterou je potřeba nákupní povolení – a to byly konkrétně ty zbraně, které pachatel z Filozofické fakulty používal – dojde na jedno jediné místo, a to je na místně příslušný odbor policie, který řeší právě zbraně,“ vysvětlil.

Policie má prý pod kontrolou i zmíněné nákupní povolení. Informace o držiteli se tak do jednoho systému sbíhají běžně. „Tady vidím, že je to taková pomůcka pro ministra vnitra, aby zareagoval na situaci a přenesl část odpovědnosti na prodejce, ale přitom to mají na policii v rukou,“ okomentoval Mašek.

Problém je podle něj v tom, že potenciální agresor může zbraně nakupovat u různých prodejců. Tam už to skutečně nezbývá nic, než aby odhalili podezření, prohlásil.

Problémy s červenou dlaždicí

Prodejci zbraní se navíc nově řídí opatřením tzv. červené dlaždice, podotkl Letocha. „Mají napsané indicie, na co by se měli při prodeji zaměřit,“ upřesnil. Předkládaná novela zákona pak předpokládá, že pokud má prodejce o nákupu pochybnosti a považuje ho za podezřelý, nahlásí jej policii.

Podle opozice je však vymezení oznamovací povinnosti v novele zákona vágní. Někteří její zástupci, včetně poslance Radka Vondráčka, mají obavy, aby prodejci z opatrnosti nehlásili „kde co“. „Co by chtěla dostat opozice explicitně do zákona, je velmi složité,“ namítl Letocha.

Může se totiž prý stát, že zákonodárci nějaký bod opomenou. Prodejci pak nějaký případ jednoduše nenahlásí kvůli tomu, že se na něj zákon nevztahuje. „V tuto chvíli mají všechno v červené dlaždici, která se může kdykoliv aktualizovat. Za mě je to podstatně lepší než aktualizovat zákon,“ shrnul Letocha.

Novelu zbraňového zákona v červnu podpořila Sněmovna v prvním kole. Pokud projde legislativním procesem, začne platit od příštího roku. Prodejci zbraní a střel však budou muset policii hlásit podezřelé nákupy už dřív.

Novelu připravila vláda v reakci na prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student 14 lidí zabil, 25 zranil a následně zastřelil i sebe. Policie poté 24letého útočníka spojila i s vraždou jeho otce v Hostouni na Kladensku a na základě balistiky i s případem dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese z 15. prosince.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Je větší zlo francouzská levice, nebo lepenovci? Členové pětikoalice se pohádali kvůli volbám

Tagy:
policie zbraň vrah ANO 2011 Jiří Mašek Zprávy plus dlaždice Petr Letocha muniční sklad střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy