Lochman: Šlachtova videa s rodiči obětí z fakulty? Na to bych neměl. V Senátu zdůrazním regiony

Dělat veřejné rozhovory s pozůstalými po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy? Na to bych neměl. Tak zhodnotil poslanec Ondřej Lochman (STAN) aktivitu předsedy Přísahy Roberta Šlachty pro CNN Prima NEWS. Zdůraznil, že politici by si neměli hrát na vyšetřovatele. V podzimních volbách hodlá také kandidovat do Senátu, kde chce ve svém obvodu vyměnit současného „neviditelného politika“. Předseda Starostů Vít Rakušan v pondělí představil všech 16 kandidátů.

Předseda Přísahy v pátek zveřejnil video, v němž hovoří o zásahu policie s matkou jedné z obětí při prosincové tragédii na FF UK. Poslanec podobné aktivity odmítá. „S pozůstalými, kteří procházejí tímto utrpením, bych nikdy takový rozhovor nedělal, osobně bych na to neměl. Ať si to pan Šlachta vyhodnotí sám,“ reagoval pro CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: STAN hledá nového ministra průmyslu. Kdo je v záloze za Síkelu, kdyby šel do Bruselu?

Stejně jako v nedělní Partii zopakoval, že chápe, že rodiny zemřelých mohou hledat v této těžké situaci dalšího viníka, kromě samotného střelce. „Také rozumím tomu, že všichni chceme zjistit, zda nedošlo k nějakému pochybení, ale nerozumím krokům opozice. Generální inspekce, Úřad vnitřní kontroly i státní zástupkyně konstatovaly, že k žádné nedbalosti nedošlo,“ uvedl Lochman.

Zdůraznil, že policisté hledali pachatele po celém okolí hlavní budovy fakulty na Palachově náměstí: „Řekněme si, že by evakuovali budovu, všude by bylo množství lidí, ale střelec by se dostal na ochoz. Vyčítali bychom to důstojníkům?“

Jednotlivé detaily si řadový poslanec podle něj nemůže ověřit. „Politici by se neměli hrát na vyšetřovatele, ale požádat o konstatování příslušných orgánů, které na celou záležitost mají dohlížet,“ řekl zákonodárce.

Výzvy senátorky Hany Kordové Marvanové, která některé pozůstalé zastupuje, aby se určitá nejasná místa ve vyšetřování objasnila, považuje za oprávněné v souladu s pracovním výkonem advokáta. „Je to součástí její práce, policie by na to měla reagovat,“ řekl.

„Je zájmem nás všech, aby se to osvětlilo a aby v celé věci nezůstávala pachuť ‚co by, kdyby‘. To ale neznamená, že nemůžeme jít proti poslankyni Janě Mračkové Vildumetzové (ANO), která tvrdí, že všichni lžou,“ dodal.

Neviditelný senátor?

Současný senátor za okres Mladá Boleslav, v němž Lochman kandiduje, Raduan Nwelati (ODS), prý působí neviditelně. „Nekandidoval bych, kdyby měl region svého zástupce, kterého potkáte na každém kroku, a pokud by byli starostové spokojeni s tím, jak s nimi spolupracuje,“ objasnil současný poslanec.

„Lidé se mě ptají, proč chci vykonávat post senátora, když jsem aktivní poslanec. Hlavním popudem je akcent regionů, senátor totiž může být spojovatelem. Rád navštěvuji místní starosty a městské spolky, až potom mám Prahu,“ shrnul.

Lochman mimo jiné zdůraznil, že pro STAN je zásadní prioritou školství: „S tím jsme šli do vlády. Při začátku mandátu jsem se zajímal o oblast dopravy, ale časem jsem se začal angažovat i ve školství. Nebylo by dobré pokračovat stejně jako během podzimu minulého roku, kdy se dohadoval ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se šéfem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).“

Podle poslance následně došlo k tomu, že ministr financí Bekova slova shazoval. „Vede to k tomu, že se různí pedagogičtí pracovníci musí dělit o plat s učiteli. Dalším problémem je nedostatek kapacit na základních a středních školách, což se bez investic státu nevyřeší,“ řekl s tím, že pokud se vláda na tomto bodě nedohodne, povede to ke zhoršení situace v kabinetu.

V letošních senátních volbách bude kandidovat s podporou Starostů a nezávislých celkem 16 lidí. Předseda strany a ministr vnitra Vít Rakušan představil jednotlivé kandidáty na pondělním setkání s novináři.

VIDEO: Kdo by vyhrál volby do Sněmovny podle průzkumu společnosti STEM?

„Výběr pro tyto volby jsme činili s opravdu velkým rozmyslem,“ podotkl. Zdůraznil, že vládní hnutí nikdy nezpochybnilo hodnotu Horní komory Parlamentu. „Může sehrát důležitou pojistku před některými nečekanými událostmi ve Sněmovně a být i jistotou, že v obou komorách nezavládnou nedemokratická uskupení,“ řekl.

Pronesl také, že debata se senátorskými kluby patří k těm nejtěžším napříč zákonodárnou oblastí. „Práce kandidátů v jednotlivých regionech ocení voliči mnohem více než třeba na první poslech výrazné jméno,“ poznamenal předseda STAN.

„Byli bychom rádi, kdyby byla volební účast větší než obvykle. Bylo by fajn, kdyby mezi lidmi nepřevládalo přesvědčení, že Senát je nějaké odkladiště vysloužilých osobností,“ dodal Rakušan.

Své mandáty v Horní komoře Parlamentu budou obhajovat Miroslav Balatka v Sokolově, Jiří Drahoš v Praze 4 a Hana Žáková v Třebíči. O senátorské posty se budou nově ucházet Miroslav Bárta, Štefan Drozd, Ziggy Horváth, Miroslav Kroc, Petr Liška, Ondřej Lochman, Lena Mlejnková, Hana Naiclerová, Josef Osička, Libor Picka, Michael Rataj, Juraj Thoma a Libor Zabloudil. Volby do třetiny Senátu, ale i krajských zastupitelstev proběhnou 20. a 21. září ve 27 obvodech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chtějí hlasy ze zahraničí, obvinil koalici Vondráček. Změnu slíbilo už ANO, oponoval Jakob

Tagy:
vyšetřování Vít Rakušan kandidát Raduan Nwelati senátoři kandidatura Senát Parlamentu ČR okres Mladá Boleslav PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty Generální inspekce bezpečnostních sborů střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy