Zlomila si nohu, v nemocnici pak zemřela hlady. Francií hýbe fatální pochybení lékařů

Žena zemřela hlady

Zemřela hlady v nemocnici

V nemocnici ve francouzském Dijonu zemřela hlady starší žena, jež na místě několik dní čekala na operaci. Doktoři její zákrok opakovaně odložili, aniž by reflektovali její potřebu se najíst. Nezvyklý případ nyní musí řešit tamní soudy.

Ženu ve věku 77 let přijali do nemocnice v Dijonu se zlomenou lýtkovou kostí. Na předoperačním pokoji čekala, až na ni přijde řada. Kvůli anestezii musela zůstat nalačno. Lékaři mezitím údajně museli provést několik urgentních zákroků, a tak operaci opakovaně odložili. Pacientka proto čekala několik dnů bez jídla.

„Podle našich informací si žena stěžovala po telefonu své dceři, že má hlad a cítí se velmi slabá. Přesně ale nevěděla, kdy naposledy jedla,“ uvedla francouzská stanice BFMTV. Operace se ale nedočkala. Po několika dnech v nemocnici upadla do kómatu a zemřela. Případ se stal koncem léta, na veřejnost ale pronikly informace až teď. Rodina podala na nemocnici žalobu. Je přesvědčena, že matčinu smrt zavinila nedbalost lékařů.

Podle prezidenta Svazu pacientů Romana Olejára je případ ve Francii obrovskou výjimkou. „Pokud můžeme hovořit o podmínkách v České republice, tady by se snad nic takového nemohlo stát,“ říká Olejár.

Podle odborníků je to především ošetřující lékař, který v případě odložení operace vydá také pokyn ke změně stravovacího režimu. Dijonská nemocnice případ nekomentovala. Není zatím jasné, nakolik příbuzní zemřelé ženy s personálem komunikovali. Svaz pacientů doporučuje, aby zejména starší pacienti zmocnili konkrétní příbuzné k jednání s lékaři.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: