CNN: Na Ukrajinu přichází zima. Válku budou definovat bleskové přepady a boj o zdroje

Ukrajinský tank během cvičení u Kyjeva (27. 9. 2023)

Postup ukrajinské armády

Ukrajinskou a ruskou armádu s největší pravděpodobností čeká už druhá válečná zima, kterou budou podle americké CNN provázet útoky na energetickou infrastrukturu. Místo masových operací se očekávají lokální údery menších skupin vojáků. Udržet morálku v mlze, bahně a mrazu ale nebude jednoduché.

Přesně před rokem – na přelomu září a října – vrcholila ukrajinská podzimní protiofenziva. Armáda Kyjeva tehdy získala obrovské lány země v Charkovské oblasti. Co Rusové dobývali půl roku, osvobodili Ukrajinci za pár dní. Později k bleskovému výpadu u Charkova přidali i osvobození Chersonu na jihu země.

Jenže to bylo dávno. K podobně razantním pohybům na frontě se v současnosti neschyluje. Ruský obranný val už od června, kdy začala další ukrajinská protiofenziva, prokazuje, že nebude snadné ho prorazit. Tím spíše, když na Ukrajinu pomalu přichází zima.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Zpověď ukrajinského vojáka, který přišel o nohu, ale na frontu se vrátil

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Americký stroj na miliardy pro Ukrajinu se zasekl. Pomoc komplikuje finanční průšvih USA

„Ukrajinská armáda nyní vede intenzivní opotřebovávací válku proti tvrdohlavým a početnějším ruským silám na frontě dlouhé téměř tisíc kilometrů. Stále jí zoufale chybí letecká podpora, ofenzivní akce budou navíc narušovány zhoršujícím se počasím. Rusové pravděpodobně zahájí další kampaň s cílem ochromit energetickou infrastrukturu Ukrajiny a uvrhnout její obyvatele do temné zimy,“ analyzuje americká CNN.

Energetický boj

Podle americké CNN nasadí Rusové podobnou taktiku jako minulý rok, kdy se snažili nekonečnými údery na energetickou síť demoralizovat ukrajinské občany a vojáky. Ani obrana ukrajinských měst už ale není, co bývala. Za rok ji vyztužily západní protiletecké systémy a zejména Kyjev se proměnil na jednu velkou pevnost. K tomu Ukrajina vyrábí mnohem více elektřiny než minulý rok a také ji efektivněji dováží ze Západu.

Útočit na kritickou infrastrukturu nepřítele navíc hodlají i Ukrajinci. Vedle palivových nádrží a skladů zbraní budou prý v hledáčku také letiště.

„Bojovat s ruským letectvem pomocí systémů protivzdušné obrany je velmi drahé a neefektivní. Letadla by se měla vyřadit z provozu už na letišti,“ naznačil plány Kyjeva pro web War Zone šéf ukrajinské obranné rozvědky generálporučík Kyrylo Budanov.

Nová taktika

S příchodem zimy se podle americké CNN bude měnit i taktika bojů. Zatímco na začátku letní protiofenzivy Ukrajinci zkusili (pravděpodobně za cenu velkých ztrát) koordinovaný útok všech složek armády po vzoru výcviku NATO, nyní už více spoléhají na údery menších skupin vojáků. Tak jako v úvodu války.

„Ani nepřítel, ani my už většinou nepoužíváme roty, prapory brigády, ale útočné oddíly. Tedy skupiny o zhruba deseti až patnácti mužích,“ sdělil pro CNN generál Oleksandr Tarnavskij.

Je tak čím dál méně pravděpodobné, že by se Kyjevu ještě letos podařil nějaký významnější průlom. Pro další vojenské operace musejí obě strany ustát zimu. Mráz, mlhu a bláto.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak vypadá nový kamikaze dron, který představili Ukrajinci?

Tagy: