CNN: Komunistka „Kamabla“ a zbabělec Walz. Trump rozpoutal tvrdou kampaň proti Harrisové

Republikánský volební tým vstoupil podle CNN do horké fáze kampaně a začíná na své soky z demokratického tábora útočit čím dál ostřeji. Exprezident Donald Trump úmyslně komolí jméno Kamaly Harrisové a nazývá ji komunistkou. Trumpův viceprezident J. D. Vance si zase došlápl na demokratického konkurenta Tima Walze.

Všechny čtyři ústřední role volební kampaně v USA jsou rozdány. Voliči už znají jména kandidátů na prezidenta i jejich pobočníků, kteří aspirují na funkci viceprezidentů. Do voleb už zbývají méně než tři měsíce a politici se do sebe začínají opravdu ostře strefovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Harrisová si vybrala viceprezidenta. Záda jí bude krýt guvernér Minnesoty Tim Walz

Republikánský kandidát Donald Trump nazývá demokratickou sokyni Kamalu Harrisovou i jejího viceprezidenta Tima Walze komunisty. Exprezident kritizuje rovněž smích Harrisové a podle CNN se opřel i do jejího původu.

„Trumpovo tvrzení, že Harrisová ve skutečnosti není černoška, a jeho záměrné komolení jejího jména v příspěvcích na sociálních sítích jako ‚Kamabla' jen podtrhují, jak se nechává unést,“ uvedla CNN. Trump tím naráží na fakt, že Harrisová má indické a jamajské kořeny, narodila se ale v USA.

Podle analýzy rozehráli kandidáti boj o středozápad USA, který bude o vítězi zřejmě rozhodovat. Trump i Harrisová tam proto soustředí řadu volebních mítinků.

Veterán, který nebojoval

Ani Trumpův viceprezident J. D. Vance se nedrží zpátky. Když vyšlo najevo, že jeho konkurentem v boji o pozici viceprezidenta bude demokrat Tim Walz, guvernér Minnesoty, začal do něj rétoricky pálit.

Vance zaútočil na to, na co je Walz nejvíce hrdý – na službu v armádě. Demokrat v ní působil 24 let, nikdy ale nebyl nasazený v ostré akci. A toho právě Vance využil.

„Když mě Spojené státy americké požádaly, abych odjel do Iráku sloužit své zemi, udělal jsem to. Udělal jsem to, o co mě požádali, a udělal jsem to se ctí a jsem na tuto službu velmi hrdý. Když Tima Walze požádala jeho země, aby šel do Iráku, víte, co udělal? Opustil armádu a dovolil své jednotce, aby šla bez něj,“ řekl Vance.

Podle CNN ale ze záznamů vyplývá, že Walz se rozhodl odejít z armády ještě před tím, než bylo jasné, že jeho jednotka půjde bojovat do Iráku. Vance se navíc holedbá, že on sám v Iráku sloužil; ani republikán ale nebyl nikdy nasazený v boji. Působil tam pouze jako válečný zpravodaj, upozornil list The Guardian. Vance navíc strávil u armády pouze čtyři roky.

Utkají se Trump a Harrisová?

Horko je také kolem další prezidentské debaty. V té první ještě demokraty reprezentoval Biden, ten však ze závodu odstoupil. Harrisová se měla s Trumpem utkat v televizi ABC, ze souboje ale prozatím sešlo. Teď se ale možnost debaty znovu otevírá.

„Budu s ní debatovat. Hádám, že v blízké budoucnosti. Oznámí se to brzy, budu s ní debatovat. Myslím, že je pro zemi důležité, když budeme debatovat. Myslím, že na Foxu by udělali skvělou práci, ale na tom se musí shodnout dva lidé,“ řekl Trump v rozhovoru pro televizi Fox News, která je tradičně nakloněná republikánům. Tým Harrisové se proto obává nevyváženosti debaty a bude chtít zřejmě prosadit jinou televizi.

Volební průzkumy mezitím věští napínavý souboj mezi Trumpem a Harrisovou. Americký prezident Joe Biden pro CNN vyjádřil obavu, že pokud Trump prohraje, jen tak se nevzdá a bude výsledky hlasování opět napadat jako před čtyřmi roky. Tehdy Trump prohlásil, že mu volby někdo ukradl.

VIDEO: Harrisová si vybrala viceprezidenta. Záda jí bude krýt guvernér Minnesoty Tim Walz

Tagy:
Joe Biden Tim Walz USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024 J. D. Vance