Joch: Shapiro by byl lepší viceprezident než Walz. Harrisová dala na osobní pocit, míní Lepš

Kandidát na demokratického viceprezidenta Tim Walz

360° (219)

Výběr guvernéra Minnesoty Tima Walze za viceprezidenta nejspíše demokratické prezidentské kandidátce Kamale Harrisové nové voliče nepřinese, pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Roman Joch. Zdůraznil, že užitečnější volbou by byl pro ni guvernér Pensylvánie Josh Shapiro. Podle amerikanisty Jakuba Lepše demokratka při určení své dvojky přihlédla k osobním sympatiím.

Joch zdůraznil, že Walz nepatří k centristickému křídlu Demokratické strany. „Je považován za ekonomického populistu. V tomto ohledu se podobá viceprezidentovi Donalda Trumpa J. D. Vanceovi, který v mnoha ohledech souzní se standardní demokratickou agendou. Té se vymyká jen v otázce práva držení zbraní,“ objasnil expert.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policii nesnáším, černoši budou za Trumpa trpět. Exprezidentova parťáka Vance dohání minulost

Podle Lepše se jedná o nové jméno. „Odsloužil celou řadu let v Kongresu Spojených států. V Demokratické straně se vždy blížil spíše středové části,“ poznamenal amerikanista.

Značný počet nových voličů guvernér Minnesoty Harrisové v prezidentském klání nejspíše nepřinese, uvedl Joch. „Pro favoritku demokratů by byl zajímavějším a výhodnějším viceprezidentem guvernér Pensylvánie Shapiro. Jde o centristu v klíčovém státě volebního systému. Jeho nevýhodou ovšem je, že ho krajně levicové křídlo Demokratické strany nenávidí,“ popsal v pořadu 360°.

Harrisová si tak podle komentátora „mohla zvolit vnitrostranický konflikt, nebo si risknout podporu v Pensylvánii“. Volba Walze jí prý přesto nijak výrazně nepomůže.

V případě prohry v podzimním klání by mohli podle Lepše demokratce někteří spolustraníci vyčíst její volbu. „Budou tvrdit, že nechala 19 volitelských hlasů ležet na chodníku. Média uvádějí, že Harrisová si vyhradila dlouhý čas na rozhovory s možnými kandidáty vzhledem k tomu, jak rychle se musela rozhodnout,“ poznamenal odborník.

„S guvernérem Minnesoty si nejspíše výborně sedla, zatímco se Shapirem tomu bylo spíše opačně. Nadřadila osobní pocit a sympatie. I současný americký prezident Joe Biden dal po primárkách v roce 2020 na osobní pouto, jelikož Harrisová se znala s jeho zesnulým synem Beauem,“ dodal Lepš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Debata Trumpa s Harrisovou bude. Exprezident souhlasil s duelem před plnou arénou

Tagy: