CNN: Průtahy v Kongresu plní Putinův sen, řekl Zelenskyj. Do USA si přijel pro miliardy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podnikl další nečekanou cestu do Spojených států, kde chce pomoci prosadit schválení bezpečnostního balíčku, který má zahrnovat pro Kyjev 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Zelenskyj nepřímo zkritizoval Kongres, když řekl, že nerozhodnost a průtahy nahrávají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, uvedla CNN.

Kdyby to bylo jen na Joe Bidenovi, Ukrajina má již další miliardy schválené. Jenže není. Po týdnech rokování v americkém Senátu stále visí návrh bezpečnostního balíčku, jehož součástí jsou peníze pro Ukrajinu, Izrael nebo Tchaj-wan. Republikáni ho totiž blokují. Na místo podporování cizích států chtějí více financovat zpřísnění migrační politiky na hranici s Mexikem. Blíže jsme bezpečnostní balíček popisovali ZDE.

VIDEO: Zelenskyj se sešel s Orbánem v Argentině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj proto vyrazil do USA, aby našel z prozatímního patu cestu ven. Během úterý bude zřejmě jednat nejen s prezidentem Joem Bidenem, ale promluví i k senátorům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Osud Ukrajiny visí na vlásku. Miliardy pro Kyjev zůstávají v USA, jednání provázel křik

Do zámoří Zelenskyj přiletěl už v pondělí. Podle americké CNN promluvil na Univerzitě národní obrany ve Washingtonu, kde se nepřímo opřel do Kongresu. Podle Zelenského je přístup blokujících republikánů dárkem pro Vladimira Putina.

Tvrdá kritika republikánů

„Každý z vás chápe, co pro vojáka znamená čekat na munici. Čekat týdny, měsíce, aniž by věděl, zda podpora vůbec přijde. Každý z vás, kdo má velitelské zkušenosti, ví, co znamená, když místo postupu vpřed jen přihlížíte, čekáte na výzbroj nebo výstroj, zatímco nepřítel je spokojen a připravuje se k útokům. Každý z vás, kdo má syna nebo dceru v bojové zóně, by prostě nepochopil, kdyby mu někdo řekl, že ochrana životů může počkat, protože se bude ještě chvíli debatovat,“ řekl Zelenskyj.

„Budu k vám upřímný, přátelé. Jestli někoho inspirují nevyřešené problémy v Kapitolu, je to právě Putin a jeho zvrácená tlupa. Vidí, jak se mu plní sny, když pozoruje průtahy nebo nějaké skandály. A vidí, jak upadá svoboda, když klesá podpora bojovníků za svobodu,“ doplnil ukrajinský prezident.

Zmůže něco Zelenskyj?

Navzdory plamennému projevu hlavy Ukrajiny je podle americké CNN nepravděpodobné, že Kongres bezpečnostní balíček v současné verzi schválí ještě tento týden. Republikáni zřejmě nehodlají ustoupit ani o píď.

A to i přesto, že na ně tlačí Bílý dům, který nadále stojí pevně za Ukrajinou. „Jsou ochotni dát Putinovi ten největší dar, v jaký může doufat. A tím se vzdát i našeho globálního vedení nejen na Ukrajině, ale i mimo ni,“ kritizoval republikány prezident Biden.

Přesto návštěva Zelenského podle expertů není zbytečná. Mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby v pondělí prohlásil, že naopak přichází v pravý čas.

„Pro Bidena je to příležitost získat od prezidenta Zelenského aktuální informace o tom, jak se věci vyvíjejí na frontě. Je ale také prostor k tomu dát prezidentu Zelenskému a ukrajinskému lidu jasně najevo, že je budeme i nadále podporovat – zejména v tomto velmi obtížném období, kdy se blíží zima. A kdy jsme svědky zvýšeného počtu raketových a dronových útoků ruských ozbrojených sil proti civilní infrastruktuře,“ uzavřel Kirby.

Tagy: