CNN přímo na frontové linii. Štáb byl svědkem dělostřeleckého útoku na ruské pozice

Štáb americké CNN se vydal na frontovou linii na Donbasu, kde vzduchem létají granáty a drony. Ukrajinská armáda novinářům umožnila přihlížet jednomu z dělostřeleckých útoků, který cílil na ruské pozice v okupovaném městě Kreminna. Terčem měla být budova s drony.

Ukrajinský velitel Max před válkou pracoval jako učitel angličtiny. Teď má na starost výpočet souřadnic pro dělostřelecký útok. Jeho 43. dělostřelecká brigáda už byla nasazena v bitvách o Kyjev a Charkov, teď je na Donbasu. Dalším cílem brigády je budova v Kreminně, odkud údajně vzlétají nepřátelské útočné drony.

Americký štáb CNN mohl ukrajinskému útoku přihlížet. Jednotky Kyjeva při něm využívají dělostřelecký systém známý jako Pion. Jde o samohybné dělo ze sovětských časů – ráže 203 milimetrů, jeden náboj váží sto kilogramů. Systém používají jak Ukrajinci, tak i Rusové.

Dělostřelci ukázali novinářům také speciální zbraň, která dokáže vyčerpávat baterie v nepřátelských dronech. Pak už přišel čas na samotný útok dělostřelectva.

„Nejdříve se do hlavně vloží náboj, potom kordit. Nakonec se zatáhne za spouštící šňůru. K cíli vzdálenému 18 kilometrů vyletí mohutná střela. Pak přijde další rána. A znovu,“ popsal reportér CNN Ben Wedeman.

Přední pozorovatel Maxovi následně ohlásil, že cíl byl zasažen. Velitel nařídil svým mužům, aby použili šrapnelové náboje a dokončili práci.

„Zasáhli jsme ji. Zničili jsme budovu, kde se skrývali. Předpokládám, že už nám v budoucnu nebudou dělat problémy,“ uzavřel Max.

Na kompletní reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: