CNN: Putinova návštěva Mariupolu je provokace. Proč byly všechny záběry pořízené za tmy?

Šlo o akt provokace a vzdoru. Tak americká CNN hodnotí víkendovou návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina, který zavítal na okupovaný Krym a zřejmě i do přístavního města Mariupol, které se stalo symbolem ukrajinského vzdoru. Rusové při návštěvě místa odhalili, jaké mají s Mariupolem plány.

Jen pár hodin poté, co vydal Mezinárodní trestní soud zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, se šéf Kremlu objevil na Ukrajině. Podle americké CNN se jednalo o jasný akt vzdoru směrem k mezinárodní instituci. Směrem k Ukrajincům pak mělo jít o čistou provokaci.

Putin nejprve zavítal na poloostrov Krym, aby na něm oslavil výročí anexe, která byla v očích Moskvy formálně ukončená 19. března 2014. Už tato návštěva Ukrajince dost pobouřila. Následně se ale objevily zprávy o tom, že Putin navštívil také okupovaný Mariupol, o který svedli Ukrajinci s Rusy na začátku války krutou bitvu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin pošilhává po Podněstří. Co je zač sovětský skanzen plný mafiánů a separatistů?

Na sociálních sítích se okamžitě začalo spekulovat o tom, zda se do Mariupolu náhodou nevydal Putinův dvojník, protože se jednalo o velmi riskantní „pracovní“ cestu. CNN navíc poznamenala, že není úplně jasné, kdy přesně se měl ruský prezident v Mariupolu objevit.

„Všechny záběry návštěvy Putina jsou pořízené ve tmě, což mohl být pro úřady způsob, jak skrýt škody,“ uvedla CNN. Mariupol čelil v prvních měsících války masivnímu bombardování. Ukrajinci se po táhlém obléhání stáhli do oceláren Azovstal, bitva skončila 20. května loňského roku. Příměří měl údajně vyjednat ukrajinský politik s agenty GRU.

Co Putin ve městě navštívil?

Mariupol býval před válkou průmyslovou a obchodní tepnou Ukrajiny. Tento potenciál chtějí zřejmě Rusové obnovit. „Máme plán na rekonstrukci do tří let. Plánujeme plně funkční letiště, odkud bude možné létat do všech měst v Rusku i do zahraničí,“ sdělil přímo v Mariupolu místopředseda ruské vlády Marat Chusnullin.

Podle americké CNN Putin navštívil ve městě jachtařský klub nebo budovu divadla.

Aktivity ruského prezidenta ukrajinská strana ostře odsoudila. „Zločinec se vždycky vrací na místo činu,“ uvedl na Twitteru Mychajlo Podoljak, poradce prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Jak přísluší lupiči, Putin navštívil Mariupol pod rouškou tmy,“ napsalo na Twitteru ukrajinské ministerstvo obrany.

Tagy: