Tajemství bitvy o Mariupol. Konec bojů vyjednal ukrajinský politik s ruskými agenty, píše CNN

Americká CNN zveřejnila překvapivou analýzu, ze které vyplývá, že ukončení krvavého obléhání Mariupolu domluvil s Rusy ukrajinský politik Oleksandr Kovalov. Člen parlamentu údajně vyjednal příměří s dvěma ruskými generály z řad vojenské rozvědky GRU, a zařídil tak mimo jiné bezpečný odchod civilistů z oblasti.

Bitva o Mariupol začala už v prvních dnech ruské invaze na Ukrajinu. Její poslední fáze spočívala v krvavém obléhání oceláren Azovstal, kde se skrývali poslední ukrajinští vojáci a civilisté. Nakonec ale bitva o Mariupol jako mávnutím proutku překvapivě 20. května loňského roku skončila.

Téměř po roce teď americká CNN publikovala analýzu, která odkrývá třaskavé pozadí vyjednávání, která předcházela ukončení obléhání Mariupolu.

Strůjcem příměří se měl stát ukrajinský politik Oleksandr Kovalov, který v kyjevském parlamentu hájí zájmy obyvatel Doněcké oblasti. Kovalov v minulosti sloužil v armádě během sovětské války v Afghánistánu a má proto v Rusku důležité kontakty. Díky nim se pustil do svéhlavé mise s cílem ukončit krveprolití za cenu ponechání Mariupolu Rusům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj pro CNN. Pád Bachmutu by Rusům otevřel dveře dál. Stíhačky nám mohou vyhrát válku

Tajné jednání

Kovalov pro CNN sdělil, že své plány oznámil šéfovi ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylu Budanovovi. „I když Budanov pochyboval o jeho šancích na úspěch, Kovalov řekl, že mu dal svolení,“ uvedla CNN.

A tak zatímco vrcholila bitva o Mariupol a Rusové se s Ukrajinci ostřelovali u oceláren, Kovalov se vydal do epicentra války, aby s klíčovými muži Moskvy vyjednal ukončení bojů. Ukrajinský politik se měl do Mariupolu vydávat opakovaně. Schůzky probíhaly v troskách zničeného města.

Klíčovým mítinkem bylo setkání Kovalova se dvěma vysoce postavenými muži v GRU – generálporučíkem Vladimirem Alexejevem a generálmajorem Alexanderem Zorinem.

Schůzka v troskách

Investigativní novinář Christo Grozev pro CNN vysvětlil, že Alexejev „je velmi vysoko v potravinovém řetězci“. „Myslím, že se hlásí přímo Nikolaji Patruševovi (tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace, pozn. red.), který se pak hlásí rovnou Vladimiru Putinovi,“ řekl Grozev.

Jednání Kovalova a dvou členů GRU mělo skončit úspěšně. V troskách přístavního města se tak – aniž by to kdokoli věděl – ukulo ukončení bitvy o Mariupol.

„Pomohl jsem přesvědčit druhou stranu, že záchrana dětí, žen a zraněných bude aktem příčetnosti a lidskosti,“ sdělil Kovalov. „Je to velký úspěch, ale není jen můj. Nejdůležitější věcí při těchto jednáních je záchrana životů našich bojovníků a hrdinů. Jak náš prezident říká: ‚Za každou cenu zachraňte životy našich lidí‘,“ doplnil politik.

„Komunikační mosty fungují, nic v našem životě není ztraceno. Můžete se stále chovat jako člověk. I ve válce,“ uzavřel Kovalov pro CNN.

Tagy:
válka CNN bitva Ukrajina GRU vyjednávání Rusko příměří Mariupol Christo Grozev ruská invaze na Ukrajinu Azovstal Oleksandr Kovalov