CNN: Tryzna za zastřelené školáky. Rozhořčení Srbové se ptají, jak se dítě dostalo ke zbraním

Po středeční střelbě na základní škole v Bělehradě vyhlásilo Srbsko třídenní státní smutek. Před budovou probíhá pieta za devět obětí, které zastřelil třináctiletý žák sedmé třídy. Shlukují se zde celé třídy, spolužáci, rodiče studenti a další. Reportér CNN popsal, že na místě panuje velmi chmurná nálada, příchozí jsou z tragédie stále velmi otřesení. Kromě smutku vládne v srbské společnosti také vztek a lidé se ptají, jak se mladý vrah mohl dostat ke zbraním.

„Je pozoruhodné, kolik lidí sem přichází vyjádřit úctu obětem a samozřejmě projevit svůj smutek nad hrůzou, která se zde ve středu odehrála,“ uvedl reportér CNN v Bělehradě. Popsal, že lidé pokládají květiny, zapalují svíčky, projevují smutek a v mnoha případech také svůj hněv. „Něco takového je totiž v této zemi naprosto bezprecedentní,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Nejhorší dětský vrah v dějinách. Sedmák v Srbsku zabíjel podle seznamu smrti, zbraně měl od táty

Incident vyvolal v zemi mnoho politických otázek ohledně zbrojení. „Jak bylo možné, že třináctiletý chlapec mohl získat přístup ke zbraním, které vlastnil jeho otec? Jak je možné, že mohl jít s otcem na střelnici?“ tlumočil reportér. Podle současných srbských zákonů není podezřelý mladík trestně odpovědný, tudíž bude umístěn do psychologicko-psychiatrické léčebny. Jeho rodiče byli dle informací CNN zadrženi. To je ale podle zpravodaje americké stanice samozřejmě velmi malá útěcha pro pozůstalé tragického útoku a pro ty, kteří dorazili na pietní místo.

Ke smutné události se vyjádřila řada vysoce postavených představitelů země. Prezident Aleksandar Vučič událost označil za „nejtěžší den novodobé historie Srbska“. Navrhl také snížení trestní odpovědnosti ze 14 na 12 let. Navíc vyhlásil třídenní státní smutek.

Třináctiletý žák sedmé třídy zastřelil ve středu na základní škole v srbské metropoli osm svých spolužáků a člena ochranky. Podle svědectví nejprve zabil člena ochranky a poté pokračoval do učebny dějepisu, kde zavraždil osm studentů a dalších šest lidí vážně zranil.

Bělehradská policie uvedla, že chlapec tento čin plánoval již měsíc a měl s sebou připravený seznam obětí, které chtěl zlikvidovat jako první. Po svém činu zavolal na tísňovou linku a počkal na školním dvoře na příjezd policie. Podle místních médií se jedná o nejhorší případ dětského vícenásobného vraha v historii.

Jen pouhý den po tragédii na základní škole otřásla Srbskem další střelba. K ní došlo ve čtvrtek večer u města Mladenovac. Útočník zabil celkem osm lidí a dalších 14 zranil. Nejmladší oběti bylo 15 let, uvádějí místní média. Dva zranění ve věku 21 a 23 let jsou ve vážném stavu.

Podle srbských médií se incident odehrál v několika obcích asi 50 kilometrů jihovýchodně od srbské metropole. Jednadvacetiletý střelec nejprve zahájil palbu z automatické pušky na skupinu lidí sedících u ohně, následně odjel autem o několik kilometrů dál, kde střílel na další osoby. Pak opět nasedl do auta a odjel směrem do centra vesnice Dubona, kde zastřelil další dva lidi – policistu mimo službu a jeho sestru. Následně se dal na útěk a celou noc po něm pátralo přes 600 policistů. Zatčen byl kolem osmé hodiny ráno. Policie zadržela rovněž jeho děda a strýce. U muže byly nalezeny i granáty a množství munice.

Srbský prezident označil poslední incident za terorismus, slíbil zpřísnit zákony o držení zbraní a výrazně zvýšit pokuty za jejich nelegální držení.

Tagy: