CNN: Trump může být největším extrémem mezi prezidenty. Amerika je podle něj okupovaná

Americký exprezident Donald Trump finišuje svoji kampaň.

Trumpův projev a reakce na něj

Když americký exprezident a republikánský kandidát Donald Trump zakončil svůj poslední mítink s příznivci v newyorské Madison Square Garden, ukázal naplno svůj potenciál, co se týče radikálnosti. To ve své analýze soudí americká stanice CNN. Bývalá hlava státu tvrdila, že „USA jsou okupovanou zemí“ a hodlá „zvrátit invazi imigrantů“. Jeho příznivci pro změnu označovali jeho demokratickou soupeřku a viceprezidentku Kamalu Harrisovou za „antikrista“ a „ďábla“. K napjaté atmosféře však přispívají i demokraté.

„Spojené státy jsou okupovanou zemí,“ prohlásil Trump před svými fanoušky v proslulé hale Madison Square Garden (MSG) na Manhattanu. Ani zdaleka se ale nejednalo o jediné prohlášení, které by sneslo měřítko „extrémní“.

ČTĚTE TAKÉ: Walz je kontroverzní, ale dobrý člověk. Co si o možném viceprezidentovi myslí u něj doma?

Jak si všímá CNN, jeho příznivci zde Harrisovou označovali za „antikrista“ a „ďábla“. Komik Tony Hinchcliffe, který na republikánské akci vystoupil, zase označil Portoriko za „ostrov odpadků“. Je však pravdou, že od jeho slov se republikáni posléze distancovali. „Tento vtip nijak nereflektuje názory prezidenta Trumpa nebo jeho kampaně,“ řekla mluvčí republikánského kandidáta Danielle Alvarezová.

Exprezidentova rétorika bývá tradičně velmi vášnivá, ale na druhou stranu také plná nepřesností a lží, dezinformací, všímá si nejen CNN, ale i třeba portál The Atlantic či deník The Guardian a další média.

„Většina Trumpovy řeči překypovala lžemi a přeháněním. Přesně tento druh rétoriky může podle kampaně Harrisové přesvědčit umírněné voliče a nespokojené republikány, aby volili současnou viceprezidentku. Zároveň to ale představuje sázku republikánského nominanta na to, že může vyvolat obří vlnu a zaktivovat voliče, kteří normálně ani nevolí, ale zároveň souhlasí s jeho drsnou politikou,“ píše CNN.

Stanice ve své analýze doplňuje, že voliči tak před sebou mají jednoduchý výběr – buď jít cestou Trumpovy demagogie, nebo ji odmítnout a podpořit Harrisovou.

Trump také v MSG učinil několik slibů. „S vaším hlasem v těchto volbách ukončím inflaci. Zastavím invazi zločinců přicházejících do naší země a dostanu zpět americký sen,“ hlásil fanouškům. Exprezident si zároveň rýpl do své soupeřky. „Pokud Kamala Harrisová dostane další čtyři roky (u moci), tak se naše ekonomika už nikdy nevzpamatuje. Pokud vyhrajeme, rychle vybudujeme nejlepší ekonomiku v historii světa,“ řekl republikánský exprezident.

Trump je jako Hitler, zní z tábora Harrisové

S ostrou a často nevybíravou rétorikou však přichází i druhý tábor. V průběhu Trumpova mítinku v manhattanské aréně na ni jeho soupeři promítali slogany jako třeba „Trump vychvaluje (Adolfa) Hitlera“.

O podobnosti s vůdcem nacistického Německa a republikánského exprezidenta hovoří i kandidát na viceprezidenta za demokraty a nynější guvernér Minnesoty Tim Walz. „Je tu jasná paralela k velkým mítinkům, které se uskutečnily v polovině 30. let minulého století, s tím v Madison Square Garden. A nemyslím si, že by snad (Trump) ani na vteřinu nevěděl, co dělá,“ varoval Walz podle deníku The Hill.

Tagy:
Adolf Hitler CNN politika volby Tim Walz vláda USA Donald Trump Manhattan hlava státu prezidentské volby v USA 2024 Kamala Harrisová Madison Americké volby 2024