Trump slíbil největší deportační program v historii USA. Chce zachránit „napadená“ města

Trump se sešel se svými příznivci v newyorské hale Madison Square Garden.

Kampaně v USA vrcholí

Bývalý americký prezident Donald Trump na setkání se svými příznivci ve slavné newyorské hale Madison Square Garden přislíbil, že v první den svého úřadování spustí „největší deportační program v americké historii“. Na shromáždění kromě Trumpa vystoupili jeho spojenci včetně miliardáře Elona Muska či wrestlera Hulka Hogana. Řada exprezidentových hostů se vyjadřovala urážlivě či rasisticky, napsala agentura AP. Republikánský kandidát ostře napadal Kamalu Harrisovou, ale od kritiky Portoričanů, kterou pronesl jeden z jeho hostů, se později distancoval.

Samotný Trump se ve svém projevu věnoval kromě imigrace například kritice administrativy současného demokratického prezidenta Joea Bidena kvůli ekonomice a zahraniční politice. Mimo jiné slíbil, že v případě svého vítězství zastaví „invazi zločinců“ do Spojených států. „Hned první den spustím největší deportační program v americké historii, abych vyhnal tyto zločince,“ řekl Trump. „Zachráním všechna města a městečka, která byla napadena a dobyta,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Trump jde do vedení, tvrdí experti. Harrisové dle nich došla energie, zachránit ji může jediný muž

Svou soupeřku a nynější viceprezidentku Kamalu Harrisovou republikán označil za osobu s „velmi nízkým IQ“. „V těchto volbách se rozhodne, zda nastanou další čtyři roky hrubé neschopnosti a selhání, nebo zda začnou nejlepší roky v historii naší země,“ prohlásil Trump.

Shromáždění začalo tím, že komik Tony Hinchcliffe zaútočil na Portoriko, a to ve městě, které je domovem největší portorické populace na pevnině USA. Portoričané jsou sice občany Spojených států, ale obyvatelé ostrova v amerických prezidentských volbách hlasovat nemohou. Miliony Portoričanů se přestěhovali do pevninské části Spojených států, asi 500 tisíc jich žije také ve státě Pensylvánii, kde v neděli v rámci své kampaně vystoupila Harrisová.

„Děje se toho hodně, nevím, jestli to víte, ale právě teď je doslova plovoucí ostrov odpadků uprostřed oceánu. Myslím, že se to jmenuje Portoriko,“ citovala Hinchcliffa CNN. Vtip byl dobře přijat Trumpovými příznivci, kteří zaplnili historickou arénu v centru Manhattanu. Trump nedávno začal USA nazývat „popelnicí pro svět“ v rámci svého brojení proti imigrantům bez dokumentů. „Tihle Latinoameričané si také rádi dělají děti. Jen vězte, že ano,“ pokračoval Hinchcliffe.

Po shromáždění se Trumpova kampaň snažila od Hinchcliffa distancovat. „Tento vtip neodráží názory prezidenta Trumpa ani jeho kampaně,“ uvedla mluvčí Trumpovy kampaně Danielle Alvarezová v prohlášení pro CNN.

Na akci promluvila řada dalších řečníků, od bývalého profesionálního wrestlera Hogana, přes někdejšího newyorského starostu Rudyho Giulianiho po Trumpovy syny nebo miliardáře Muska, který na akci vystoupil v černé kšiltovce na podporu Trumpa a mimo jiné vyzval lidi, aby volili v předstihu a zajistili Trumpovi „obrovskou výhru“.

Trumpův kamarád z dětství David Rem označil Harrisovou za „ďábla“ a „Antikrista“. Giuliani, který je zároveň Trumpův někdejší osobní právník, tvrdil, že Harrisová je v izraelsko-palestinském konfliktu „na straně teroristů“.

Harrisová v neděli ve Filadelfii, která je největším pensylvánským městem, navštívila portorickou restauraci a na sociálních sítích sdílela video, v němž slíbila „investovat do budoucnosti Portorika“. Kampaň Harrisové v e-mailu později označila Trumpovu akci v Madison Square Garden za „nebezpečně rozdělující“ a „urážlivou“ s tím, že se nesla ve stejném duchu jako dosavadní Trumpovy projevy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Walz je kontroverzní, ale dobrý člověk. Co si o možném viceprezidentovi myslí u něj doma?

Tagy: