Walz je kontroverzní, ale dobrý člověk. Co si o možném viceprezidentovi myslí u něj doma?

Spojené státy se připravují na prezidentské volby.

Reportáž z rodiště Tima Walze

Když chodil Bryce Tillman na střední školu Mankato West, učil se i to, jak funguje americký politický systém. Ale nenapadlo ho, že učitel, který před ním tehdy stál, Tim Walz, bude o více než dvacet let později kandidovat na viceprezidenta Spojených států. Co si o něm myslí obyčejní Američané u něho doma? A jak ho vnímají v městečku New Prague, kde spousta obyvatel má české kořeny?

Walze si pamatuje jako učitele, který se obzvláště zajímal o své okolí. Vzpomíná například, když Walz se svou manželkou věnovali auto jejich sousedce. „Byla to matka samoživitelka. Rozbilo se jí auto, tak jí darovali své, protože bydleli blízko školy a mohli chodit pěšky. Vždy se snažil pomáhat těm, kteří neměli v životě takové štěstí,“ uvedl Bryce Tillman v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Americké volby nerozhodují přímo voliči. Podívejte se, které státy mají největší moc

Zároveň však na Walze zdaleka ne všude nahlížejí takto dobře. V městečku New Prague, tedy Nová Praha, kde má řada obyvatel české kořeny, jeho a Harrisovou příliš volit nechtějí. Majitelka místního obchodu s květinami Janelle Drapeková dává Walzovi za vinu nezvládnutí covidové situace. „Všechny velké obchody nechal otevřené, ale my malí jsme museli zavřít. Z covidu se budu dostávat 10 let, protože nás všechny srazil,“ popsala Drapeková.

„Vím, že je okolo Walze hodně kontroverze, ale vím, že je to dobrý člověk a na srdci bude mít zájem všech,“ míní Tillman. Nicméně pro většinu, kterou CNN Prima NEWS oslovila, není při jejich rozhodování důležité to, že Tim Walz  byl jejich guvernérem, tedy Minnesoty.

Walzovi je 60 let a pochází z Nebrasky. Vyrůstal na venkově, podobně jako viceprezident Donalda Trumpa J. D. Vance, proto dokáže pochopit potřeby chudších Američanů ze zemědělských oblastí státu.

Že si kandidátka na prezidentku USA Kamala Harrisová nakonec vybrala na pozici možného viceprezidenta guvernéra Minnesoty Tima Walze, bylo překvapivé. Nakonec rozhodl osobní dojem, který v ní vzbuzuje. Díky tomu bude mít Harrisová po boku muže, který dokáže zacílit na konzervativní i progresivistické voliče.

Prezidentské volby v USA se uskuteční 5. listopadu 2024. CNN Prima NEWS chystá speciální vysílání k volbám na celou noc z 5. na 6. listopadu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Už pět milionů lidí zvolilo mezi Harrisovou a Trumpem. Jak funguje hlasování před termínem?

Tagy:
prezidentské volby volby viceprezident Tim Walz USA Americké volby 2024