CNN: Ukrajina hraje o čas. Musí se naučit s technikou dřív, než Rusko spustí masivní útok

Rusko může zahájit do dvou měsíců masivní ofenzivu, do které se zapojí většina ze 150 tisíc rekrutů, které Moskva na podzim mobilizovala. Ukrajinští vojáci se proto rychle snaží seznamovat s technikou dodanou Západem, aby mohli případné ofenzivě čelit. Vyplývá to z analýzy americké CNN.

Když vypukla válka na Ukrajině, stály proti sobě dvě strany, které využívaly primárně sovětský vojenský arzenál. To se ale bude pomalu měnit. Kyjev totiž začíná vytvářet jednotky, které budou již používat výhradně techniku dodanou Západem. Ukrajinští vojáci se s technikou učí doma, ale i na trénincích v zahraničí.

Dosavadní vývoj války určovalo především dělostřelectvo. Čím dál více ovšem budou do dění konfliktu zasahovat tanky. Ty rozhodnou o osudu Ukrajiny, je přesvědčený ukrajinský generálporučík Serhij Najev.

„Samozřejmě potřebujeme velké množství západních tanků. Jsou mnohem lepší než sovětské modely a umožnily by nám postup. Zakládáme nové vojenské jednotky a naše operace budou přímo záviset na jejich bojové připravenosti. Tudíž je zde západní podpora mimořádně důležitá,“ sdělil Najev pro CNN.

Velká Británie už slíbila Kyjevu dodat 14 tanků Challenger 2, v posledních dnech se ale bouřlivě diskutuje o dodávkách německých tanků Leopard 2. Berlín totiž zatím odmítá tanky po vlastní ose poslat, pouze naznačil, že by spojencům v exportu techniky nebránil.

Ukrajina čeká na verdikt Berlína

„Jsme zklamaní. Chápeme, že některé země mají jisté zábrany. Ale čím pomalejší to rozhodnutí bude, tím více vojáků a civilistů zemře,“ sdělil pro BBC Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podle něj by otočka Německa znamenala zásadní akceleraci ukrajinského snažení. „Byla by to významná událost, kdyby se Německo postavilo do vůdčí pozice. Takových 300, 400 Leopardů dokáže na bitevním poli přehrát dva až tři tisíce sovětských tanků,“ dodal poradce šéfa Kyjeva.

Ukrajincům totiž podobně jako Rusům docházejí náhradní díly na tanky sovětské výroby. Kyjev proto výhledově usiluje o to, aby ve válce používal už výhradně západní techniku.

Odborníci se mezitím neshodnou, jaká strana spustí generální ofenzivu jako první. Americká CNN očekává ruský útok do dvou měsíců, to vojenský analytik Lukáš Visingr pro CNN Prima NEWS předpověděl, že to bude Ukrajina, kdo právě za pomoci západních strojů spustí zlomovou protiofenzivu.

Tagy: