Za slávu Moskvy umírají ve válce na Ukrajině i Afričané. Často jde o ruské vězně

Nejméně dva Afričané už zemřeli na Ukrajině, zatímco bojovali za slávu Moskvy. Tím prvním byl na podzim zambijský student Lemekhani Nyirenda, před časem v boji padl i Nemes Tarimo původem z Tanzanie. V obou případech šlo o ruské vězně, které zlákala Vagnerova skupina.

Pod ukrajinskou armádu spadá i mezinárodní legie, ve které za zájmy Kyjeva bojují zahraniční bojovníci. Hlavně ze Západu. Podobnou, nepřiznanou síť vojáků s cizím občanstvím má i Rusko.

Po vypuknutí války na Ukrajině se začaly objevovat zprávy, že za Moskvu chtějí bojovat i někteří lidé z Afriky. Informovaly o tom kupříkladu britské Timesy. Kolik Afričanů na ruské straně fronty skutečně působí, ale není jasné. O ruských zahraničních pomocnících je ještě méně informací než o cizincích, kteří bojují za Ukrajinu.

Jisté je jen to, že minimálně dva Afričané už ve válce padli. V tomto případě ale nešlo o dobrovolníky, kteří by přišli z afrického kontinentu, ale o vězně, kteří byli v době začátku konfliktu v Rusku.

Jako první měl v září padnout zambijský student Lemekhani Nyirenda. Bylo mu 23 let. Ve vězení si měl odpykávat trest za delikt spojený s drogami. Stejně jako 33letý Nemes Tarim, který byl původem z Tanzanie. Ten padl na Ukrajině někdy na přelomu roku.

Oba Afričané vyslyšeli volání žoldáků z Vagnerovy skupiny, kteří loni začali hledat po věznicích vojenské dobrovolníky. Nyirenda i Tarim měli slíbeno, že pokud se upíší armádě, stát jim promine zbytek trestu.

„Nemes informoval mě a další členy rodiny o tom, že má v úmyslu přidat se k vagnerovcům. Radili jsme mu, aby to nedělal,“ sdělil pro BBC jeden z příbuzných zabitého Afričana.

Jaká je role Syřanů?

V úvodu války se hodně mluvilo také o tom, že Rusko chce pro válku naverbovat Syřany. Objevovaly se hrozby, že syrští bojovníci můžou Ukrajincům pořádně zatopit. Kreml samotný šířil zprávy, že rekrutů z Blízkého východu budou tisíce. Jenže ani tyto dohady se tak úplně nepotvrdily, o účasti syrských občanů ve válce na Ukrajině totiž není k dispozici příliš informací.

List Middle East Eye uvedl, že několik set Syřanů skutečně na Ukrajinu dorazilo. S největší pravděpodobností ale jejich kroky nezamířily na frontu. Rusko je údajně využívá k ostraze okupovaných území, konkrétně v oblasti Doněcku a Luhansku.

Tagy: