CNN: Útok Rusů na Rusy, který obestírá tajemství. Co víme o vpádu partyzánů do Belgorodu?

Snimek ruskeho ministerstva obrany, ktery ma zachycovat znicena vozidla saboteru v Belgorodu (23. 5. 2023).

Válka na Ukrajině (24.5.2023 10:00)

Od pondělí probíhaly v Belgorodské oblasti v Rusku potyčky, které s největší pravděpodobností rozpoutaly ruské frakce, které brojí proti Putinovi a jsou spřízněné s ukrajinskou armádou. Kolem nečekané operace ale panuje řada nejasností. Co všechno víme?

Útočí na nás. Úřady v Belgorodské oblasti v Rusku vyslaly v pondělí do světa nečekanou zprávu. I když v posledním roce došlo k mnoha partyzánským akcím ve vnitrozemí Ruska, teď poprvé se začalo zdát, že válka na Ukrajině se přelévá také do Ruska.

Kdo útok spáchal?

Ke vpádu do Belgorodské oblasti, která sousedí s ukrajinskou Charkovskou oblastí, se přihlásily dvě frakce – Ruský dobrovolnický sbor (RDK) a Legie Svoboda Rusku (LSR). Má jít tedy o Rusy, kteří podle americké CNN brojí proti Vladimiru Putinovi a jsou zřejmě spojenci ukrajinské armády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boje v Belgorodu? Gigantický trolling a vítězství Ukrajiny, míní experti. Zhodnotili i Bachmut

Kyjev ale odmítá, že by měl s děním v Belgorodu cokoli společného. Podle tamní administrativy páchají sabotáže ruští partyzáni. Ačkoli pozdější vyjádření ukrajinského obranného zpravodajství pro CNN už o možném spojení s Ukrajinou leccos naznačilo.

„Můžeme potvrdit, že operace provádějí ruští občané. Na Ukrajině jsou tyto jednotky součástí obranných a bezpečnostních složek. V Rusku ale jednají jako nezávislé jednotky,“ uvedl zástupce rozvědky Andrij Jusov.

Při útoku několika stovek sabotérů se měla ozývat dělostřelecká i minometná palba, v akci měly být také drony. Úřady v Belgorodské oblasti musely evakuovat desítky lidí, podle nich přišel při útoku o život nejméně jeden civilista.

Čeho útočníci docílili?

Nečekaný vpád do Belgorodu způsobil v Moskvě naprosté rozčarování. Americký generálporučík ve výslužbě Mark Hertling pro CNN sdělil, že Rusové se teď musejí ohlížet přes rameno, a to v době, kdy se očekává ukrajinská protiofenziva.

Operace v Belgorodské oblasti se dočkaly také reakce na sociálních sítích. Začalo se vtipkovat například o tom, že útočníci vyhlásí v oblasti Belgorožskou lidovou republiku, s odkazem na dvě loutkové republiky na Donbasu – Luhanskou a Doněckou.

Co jsou sabotéři zač?

Většina z toho, co se o údajných protiputinovských frakcích ví, vyplývá z jejich vlastní aktivity na sociálních sítích. Legie Svoboda Rusku v úterý na Telegramu informovala, že společně s Ruským dobrovolnickým sborem „pokračuje v osvobozování Belgorodské oblasti“. Členové skupiny se profilují jako ruští patrioti, kteří ale požadují rošádu v Kremlu.

„Rusko bude svobodné,“ sdělil na jednom z videí údajný člen partyzánských skupin.

Útok v Belgorodské oblasti zanechal ruské komentátory v šoku. Podle CNN ztíží situaci především Vladimiru Putinovi, který musí hájit svoji pozici lídra a zvažovat, zda stáhne nějaké jednotky na obranu vlastní země.

Co to znamená pro vývoj války?

Žádný fatální dopad na vývoj války operace v Belgorodu zřejmě mít nebudou. Podle CNN je ale může Moskva využít k tomu, aby pod nálepkou sebeobrany ospravedlnila další agresi vůči Ukrajině.

Po podobných incidentech v minulosti následovala například ruská raketová palba na Kyjev. „Putin rád přesune pozornost na incidenty mimo frontovou linii,“ uzavřela CNN.

Tagy: