Putin je dar od Boha. Mladí Rusové vyrostli na Hollywoodu, teď Západ po vzoru Kremlu špiní

Statisíce mladých Rusů na sociálních sítích šíří nenávist vůči Ukrajině a přebírají názory prezidenta Vladimira Putina. Vyplývá to z analýzy listu The Foreign Policy, podle které se jejich chování radikálně proměnilo v den, kdy Rusové vpadli na Ukrajinu.

Jmenuje se Alina a žije ve městě Nižnij Tagil na Urale. Je jí devatenáct let a sní o životě a práci v Moskvě. V minulosti dělávala to, co ostatní dívky jejího věku – scházela se s přáteli, popíjela po barech a chodila do kina na nejnovější hollywoodské trháky. Oblíbila si také seriálovou Hru o trůny. Jenže 24. února 2022 se v jejím životě něco změnilo.

Tak popisuje list The Foreign Policy (s odvoláním na knihu Iana Garnera – Z Generation: Into the Heart of Russia's Fascist Youth) mladou Rusku, která po začátku ruské invaze začala na sociálních sítích šířit protiukrajinskou rétoriku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boje v Belgorodu? Gigantický trolling a vítězství Ukrajiny, míní experti. Zhodnotili i Bachmut

Takových jako ona jsou prý statisíce. Mladé Rusy spojuje naslouchání Putinově režimu, kvůli kterému se ve vteřině obrátili proti Západu a Ukrajině.

Alina se měla na sociální síti VKontakte (ruská obdoba Facebooku) přidat do hned několika diskuzních skupin, které šíří protiukrajinský sentiment.

Urážky a opovržení

„V tomto konspiracemi živeném světě se každý den odkrývají ‚pravdy‘ o údajné ukrajinské zvrácenosti. V této alternativní realitě je posvátné Rusko obklopeno nepřáteli, kteří usilují o jeho totální zničení,“ napsal The Foreign Policy.

Podle něj Alina na sítích například píše, že „Putin je dar od boha“, o Ukrajincích pak mluví jako o „ukrofašistech“, kteří by neměli mít právo ani mluvit, protože používají „hloupý jazyk“. „Bílý pruh na naší vlajce znamená čistotu,“ napsala dále Alina.

The Foreign Policy uvedl, že mnoho mladých Rusů po začátku války zavrhlo západní kulturu – kterou někteří z nich dříve milovali – a vnímají ji jako úpadkovou. Po vzoru rétoriky šéfa Kremlu.

Odborníci si všímají také fascinace mladých Rusů písmenem „Z“, které se stalo symbolem ruské invaze. Právě toto písmeno měly některé ruské tanky na bocích v den, kdy začala válka na Ukrajině. Tehdy šlo o rozlišovací značku ofenzivních struktur, z písmena „Z“ se ale stal negativní fenomén, který si přisvojili i lidé v Rusku.

Písmeno „Z“ se tak objevuje v ruských ulicích nebo na oblečení. A hojně se používá také na sociálních sítích. Některé z protiukrajinských skupin, do kterých se Alina přidala, se nazývají například „Z pro vítězství“ nebo „Zíla je v pravdě“ – kdy je písmeno „s“ úmyslně nahrazeno útočným „zetkem“.

Tagy: