Kritická situace v zatopeném Chersonsku: Lidé spí ve starých autech, voda je kontaminovaná

Lidé v Chersonské oblasti se spoléhají na pomoc na člunech.

Válka na Ukrajině 11. 6. 2023

Kritická situace v Chersonské oblasti se stupňuje. Zůstávají zde desetitisíce lidí, kteří po protržení přehrady nemají kde bydlet, jsou bez elektřiny, jídla i pitné vody. V odříznutých vesnicích se už několik dnů pohybuje štáb CNN Prima NEWS. Situaci v lokalitě monitorují reportér Patrik Kaizr a kameraman Vít Kopeček.

„Kdybych mohl říct, že se situace na místě zlepšuje, řekl bych to, ale bohužel tomu tak není,“ popsal aktuální stav zpravodaj CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Situaci podle něj v neděli komplikovalo počasí, po celý den hustě pršelo a foukal velmi silný vítr. „Ztěžovalo to přepravu humanitární pomoci na člunech po rozvodněné řece Inhulec, kde se nacházíme,“ doplnil reportér.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinka ze zatopené oblasti: Bože, proč? Voda mi sebrala dům i život, nemám kam se vracet

Ukrajinské úřady v neděli také vydaly varování, aby lidé nepili vodu například ze studní v záplavových oblastech. „Voda je kontaminovaná nejrůznějšími chemickými látkami, jako například benzínem z utopených aut,“ popsal Kaizr. Též v postižených lokalitách platí zákaz lovu ryb a občané jsou vyzýváni, aby se zdrželi například koupání.

Velmi závažné je podle Kaizra také to, že téměř desetina z celé zemědělské produkce se nachází právě v této oblasti. „Na sociálních sítích jsme viděli úplně zničené pole melounů nebo rajčat. To všechno bude mít dopad na ukrajinskou ekonomiku,“ dodal s tím, že tisíce lidí pak nadále zůstávají odříznuty od „normálního“ světa a musí se spoléhat na to, co jim na člunech přivezou za pomoc.

Štáb CNN Prima NEWS natáčel v neděli ve vesnici Afanasiivka, kterou povodeň doslova spláchla. Velká voda přišla tak náhle, že zhruba stovka rodin nezachránila vůbec nic. Někteří stačili jen vyjet z vesnice s auty. Ta teď stojí kolem silnice. Stařičké Lady nebo Moskviče jsou jejich domovem. „Když stoupla voda, tak jsem stačil odjet s autem. Přespal jsem v něm první noc a spím tam i teď,“ potvrdil štábu Pjotr.

Ovšem on i například Alex, další z občanů Afanasiivky, mají ještě štěstí. Zhruba deset obyvatel vesničky totiž nemá vůbec kam jít. Posedávají v bývalé strážní budce polorozpadlého, ještě sovětského chozjajstva, tedy zemědělského družstva. Tam jí, spí, vaří si čaj.

Vodu pryč tlačí i očima

Další z obyvatel, Světlaně, se pak před vodou podařilo zachránit i své stádo krav. To je ovšem to jediné, co jí zbylo. Společně s manželem přespávají na valníku za stařičkým traktorem. „Máme tady přístroj na dojení. A to je všechno. Ale dobré je, že máme střechu nad hlavou,“ popsala Světlana s tím, že obývají bývalé JZD.

Ti, kteří ve vesnici zůstali, třeba proto, že mají domy výš nebo jim postel dali sousedé, chodí k řece a snad silou vůle tlačí hladinu dolů. Na to, co bude, nechtějí pomyslet. Většina zatopených domů je totiž z hlíny a už teď se jim bortí zdi. Před očima lidem mizí jejich vlastní životy.

Mohli jste přehlédnout: Podívejte se na příběhy lidí, kteří utíkají ze zaplavených oblastí na Ukrajině.

Tagy: