CNN: Zranění Ukrajinci v Avdijivce marně čekali na evakuaci. Podle Kyjeva je popravili Rusové

Voják z ukrajinské 3. útočné brigády

Válka na Ukrajině (20.2.2024 11:30)

V ohromných bolestech čekali den a půl na evakuaci, k níž nakonec nedošlo. Skupina zraněných ukrajinských vojáků si v Avdijivce sáhla na opravdové dno. Zatímco někteří z nich se z doněcké pevnosti dostali jen zázrakem, další skončili v ruském obklíčení. Hororový osud šesti obránců ze 110. mechanizované brigády popsala CNN. Podle ukrajinských úřadů i pozůstalých bezmocné raněné chladnokrevně zastřelili ruští okupanti. Kyjev celý incident prošetřuje.

CNN ve své analýze popsala ukrajinské stažení z Avdijivky jako rychlé a nemilosrdné. Jeden z vojáků měl dostat rozkaz, aby společně se svými kolegy opustil několik raněných „bratrů ve zbrani“. Pár hodin poté, co okupanti v rozbombardované doněcké pevnosti vztyčili první ruské vlajky, se na sociálních sítích začaly objevovat zprávy o zoufalé situaci některých ukrajinských obránců.

„Tento děsivý příběh hovoří o několika zraněných vojácích, kterým se nepodařilo uprchnout. Později byli zabiti, když ruské jednotky dosáhly jejich pozice,“ informovala CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Avdijivka je jako Hirošima po výbuchu, popsal reportér CNN Prima NEWS. Rusové postupují dál

„Bylo těžké číst jejich zprávy v našem chatu. Jejich zoufalství a zkáza... Navždy zůstanou s námi. Umírají jen odvážní,“ uvedl na Instagramu Viktor Biliak – jeden z vojáků ukrajinské 110. mechanizované brigády. Členové této vojenské skupiny se za pomoci elitní 3. útočné brigády pokoušeli dostat z Avdijivky, přičemž se snažili zachránit co nejvíce mužů.

Viktorovi se povedlo vyváznout a přežít. Z Avdijivky si odnesl „pouze“ tržnou ránu na tváři, kterou sám označil jako „Jokerův úsměv“. „Bylo to jen o přežití. Museli jsme běžet kilometr přes pole. Nepřátelské dělostřelectvo bylo v plné síle. Byli jsme jako banda slepých koťat. Vedl nás pouze dron. Cesta do Avdijivky je nyní plná ukrajinských mrtvol,“ popsal.

Ukrajinská armáda je nyní pod tlakem na několika místech fronty. Oproti ruskému agresorovi trpí nedostatkem mužů a munice, což analytici vyčítají i Západu, jehož podpora Ukrajiny nyní nedosahuje kapacit, které by Kyjev potřeboval. Této skutečnosti využila ruská armáda.

VIDEO: Podívejte se na záběry krvavé bitvy o Avdijivku

Podle CNN byl mezi obklíčenými ukrajinskými vojáky například 30letý zdravotník z Dněpropetrovské oblasti Ivan Žitnik, který měl přezdívku „Django“. V Avdijivce bojoval téměř dva roky. Během ústupu z města byl těžce zraněn a nemohl se hýbat. Minulý týden se mu povedlo kontaktovat svou rodinu prostřednictvím videohovoru.

„Tak co oni? Nikdo pro tebe nepřijde? A tvoji kluci jsou tam taky s tebou, nebo jsi sám?“ ptala se jeho sestra během velmi emotivní diskuse. „Všichni odešli, všichni se stáhli. Řekli nám, že nás vyzvedne auto. Mám zlomené obě nohy a šrapnel v zádech. Nemůžu nic dělat,“ odpověděl Ivan. Sestra s pláčem reagovala následovně: „Nevím, komu zavolat. Nevím, co mám dělat. Kdo tě vyzvedne?“ Skupinu vojáků s Viktorem bohužel už nikdo neevakuoval.

Členové ruských ozbrojených sil jsou teroristé a váleční zločinci, kteří zastřelili neozbrojené vojáky. Na tyto zločiny adekvátně odpovíme.

Ukrajinští novináři z portálu Slidstvo.info později hovořili s příbuznými tří ze šesti poraněných obránců, kteří zůstali v Avdijivce. „Čekali na (evakuační) vozidlo den a půl. Když zjistili, že nikdo nepřijede, začali všem volat. Když mi Ivan zavolal, měl obrovské bolesti,“ uvedla sestra Viktora s tím, že ukrajinská armáda už neměla šanci se k vojákům dostat.

Dalším ze šesti obklíčených Ukrajinců byl Andrij Dubnytskyj. „Měl zraněné tříslo a motal se. Nejdříve se snažil žertovat, potom začal plakat. V poslední zprávě zmínil, že bude zajat,“ řekla pro Slidstvo.info Andrijova manželka Ljudmyla.

K zajetí ruskou armádou ale nedošlo. Ukrajinské úřady i rodiny vojáků mluví o záběrech, na nichž identifikovaly bezvládná těla svých příbuzných. CNN ani CNN Prima NEWS celé video nemají k dispozici. Podrobnosti se zatím nepodařilo ověřit ani 110. brigádě. Není tak známo, jak vojáci zemřeli. Ukrajinský bloger Jurij Butusov podle CNN tvrdí, že ruská armáda „popravila neozbrojené zraněné, kteří se nemohli ani pohybovat“.

Kancelář Generální prokuratury Ukrajiny již zahájila vyšetřování celého incidentu. Podle zjištění kyjevských úřadů zranění obránci krátce před zajetím už neměli munici. To by naznačovalo, že se nemohli bránit ani v případě, že by chtěli. „Jedná se o hrubá porušení mezinárodního práva. Tyto zločiny nejsou ojedinělými incidenty. Jsou součástí ruské predátorské snahy vyhladit Ukrajince,“ sdělila ukrajinská prokuratura na X.

Ukrajinská 110. brigáda už dříve uvedla, že se v případě obklíčených zraněných vojáků pokusila vyjednávat s ruskými silami o evakuaci. „Dohodli jsme se (s ruskou stranou), že našim vojákům poskytnou pomoc a následně je vymění (za ruské válečné zajatce). Naši vojáci dostali rozkaz, aby si zachránili životy,“ stálo v jejím prohlášení. O tragické dohře se brigáda prý dozvěděla až ze zmíněného videa, kterým se měla pochlubit ruská strana.

„Členové ruských ozbrojených sil jsou teroristé a váleční zločinci, kteří zastřelili neozbrojené vojáky. Na tyto zločiny adekvátně odpovíme. Pomstíme každého z našich zavražděných bojovníků,“ dodala ukrajinská strana.

Ani v souvislosti s prohranou bitvou o Avdijivku se Ukrajina nevzdává. „Dva roky hrdinství, odolnosti a obětování. Naše brigáda celé dva roky vzdorovala špinavým orkům u Avdijivky. Naši válečníci bojovali jako tygři a desítky tisíc představitelů ruské biomasy proměnily v tuny mrtvého masa, které nyní hnije v okolí. Okupanti budou po zbytek životů vídat číslo 110 ve svých nočních můrách. Budeme pokračovat v plnění všech stanovených úkolů,“ prohlásila 110. brigáda na Facebooku.

Tagy:
válka zranění CNN zločin poprava vojáci voják Ukrajina Rusko Donbas válečný zločin obklíčení Doněcká oblast Avdijivka Ukrajinská 3. útočná brigáda Ukrajinská 110. mechanizovaná brigáda Viktor Biliak