Bodající školačka z Domažlic do vězení nemůže. Co ji čeká dál? Expertka nastínila tři možnosti

 V domažlické ZŠ zranila žákyně dvě děti nožem.

Útočnice ze školy v Domažlicích je hospitalizovaná

Nezletilé dívce, která v úterý v domažlické základní škole pobodala dva své spolužáky, kvůli nízkému věku nehrozí trest odnětí svobody. Podle soudní znalkyně Martiny Rezkové však soud rozhodne, zda půjde třináctiletá dívka do nápravného ústavu nebo nastoupí psychiatrickou léčbu. Pracovníci místní pedagogicko-psychologické poradny pro CNN Prima NEWS popsali emoce žáků v den útoku.

Policie vyhodnotila událost jako vraždu ve stadiu pokusu. Dívku kriminalisté prozatím neobvinili, pouze zahájili trestní úkony. Podle mluvčí plzeňských policistů Pavly Burešové hlídka převezla nezletilou „za účasti pracovnice OSPOD (Orgánu sociálně-právní ochrany dětí) do nemocničního zařízení s režimovým opatřením, ve kterém je po provedeném lékařském vyšetření v současné době dívka hospitalizována“.

ČTĚTE TAKÉ: Útočit ve škole může extrovert i tichý jedinec, popsala odbornice. Rodičům poslala vzkaz

Podle informací CNN Prima NEWS tam pobude minimálně několik dnů. Protože je dívce teprve třináct let a není za sebe trestně odpovědná, vězení jí nehrozí. Rezková zdůraznila, že Orgán sociálně-právní ochrany dětí je kurátorem dítěte.

„Úředníci mohou podat soudu návrh na předběžné opatření. Ten na základě všech podkladů poté může rozhodnout, jestli dítě zůstane v rodině, zamíří do ústavu nebo nastoupí psychiatrickou léčbu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

Na domažlické škole měli ve středu první dvě hodiny třídnické. Ve vzdělávacím zařízení byli i tentokrát přítomni pracovníci pedagogicko-psychologické poradny v Domažlicích. Popsali mimo jiné i úterní emoce žáků.

„Otřesení a šok se dal zaregistrovat u tří dětí. Žáci si sedali ke svým kamarádům, mnozí se už těšili domů. Některé děti chtěly napsat rodičům, že jsou v pořádku, ale jejich mobily zůstaly v místnosti, kde došlo k útoku,“ přiblížila metodička prevence Jana Hendrichová.

Během úterního dopoledne došlo k útoku nožem na jedné z místních základních škol. Dívka zranila dva své spolužáky, chlapce a dívku. Zraněné děti už byly po ošetření propuštěny do domácího léčení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Útok v domažlické škole? Systémový problém, varuje expertka. Duševní zdraví dětí se podle ní zhoršuje

Tagy: