Expertka: Útočit ve škole může extrovert i tichý jedinec. Rodičům poslala vzkaz

Ilustrační foto

Psycholožka přiblížila, jak se v případě útoku nožem zachovat a jak řešit agresi

Útoku ve škole lze někdy předejít, hodně však záleží na pozorovacích schopnostech blízkých. „Útočníkem může být jak extrovert, který komunikuje a je impulsivní, tak tichý a nenápadný jedinec,“ vysvětlila psycholožka Jana Woleská ve vysílání CNN Prima NEWS po incidentu v Domažlicích, kdy dívka pobodala spolužáky. Přibývající agresivitu přičítá tomu, že spolu lidé – a ani děti – neumějí komunikovat. Co konkrétního vedlo mladou žákyni k napadení, šetří policie. Dvě zraněné děti jsou však mimo ohrožení života.

Českem v úterý zahýbala zpráva ze základní školy v Domažlicích o útoku studentky, které podle nepotvrzených informací policií mělo být 13 let. Ta bodnou zbraní zranila dvě děti. Nešlo ale zdaleka o první takový incident za poslední léta.

ČTĚTE TAKÉ: Svědci o útoku na anglické taneční škole. Jako scéna z hororu, děti krvácely. Byl to blázen

„Myslím, že agresivity přibývá, a to proto, že ani lidé, ani děti neumějí komunikovat, věci si vyříkat a  vyřešit je spolu – a pak to řeší brutálním útokem nebo napadením. Jedna věc je, že tomu přispívají seriály a různé hry. Druhá, že společnost spolu opravdu neumí moc mluvit,“ sdělila pro CNN Prima NEWS psycholožka. Podotkla, že na vině může být zejména datová komunikace, respektive sociální sítě, skrze které spolu lidé komunikují.

Uteč a schovej se

Na dotaz, zda lze podobným případům napadení bodnou zbraní ve škole předejít, neuměla jasně odpovědět. „Někdy ano, někdy ne. Útočník totiž může být člověk, který je extrovert – komunikativní a impulzivní. Také to ale může být tichý a nenápadný jedinec. Na to, abyste si všimli změn v jeho chování, mu musíte být opravdu blízko, musíte s ním udržovat intenzivní kontakty a mít dobré pozorovací schopnosti,“ vysvětlovala Woleská.

Může však jít o vyvrcholení nějakého konfliktu či střetu. „To je poté specifická situace,“ pokračovala. Obecně podle ní platí, že jakmile se člověk dostane do podobné situace, k níž došlo v domažlické základní škole, má dvě možnosti.

„Ta první je uteč, ta druhá schovej se někam, kde tě útočník nenajde. Samozřejmě, rozhodně bychom se mu neměli jít postavit, protože na to nejsme cvičení a nezvládneme to jako běžný obyvatel, který nemá nějakou speciální průpravu,“ zdůraznila.

Zároveň poradila rodičům, co by měli s dítětem probrat co se týče osobních vztahů a komunikace. „Měli by si s nimi promluvit o tom, jak by se měly řešit konflikty. Když se cítí nedobře nebo mají vůči někomu pocit zlosti... Měli by je vést cestou, že se má o věcech mluvit a hledat řešení klidnou cestou, nikoliv tím, že někoho napadnou a ublíží mu,“ dodala psycholožka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Útok ve škole na západě Bosny si vyžádal tři mrtvé. Střílet měl zaměstnanec, zabil i ředitele

Tagy: