PŘEHLEDNĚ: Karanténa po rizikovém kontaktu i pro očkované. Co dalšího rozhodla vláda?

Vlastimil Válek

Neočkovaní studenti

Izolace a karantény se zkrátí na pět dnů, zaměstnanci se budou dvakrát týdně testovat a do karantény nově budou muset po rizikovém kontaktu i očkovaní a lidé, kteří prodělali nemoc. Co dalšího ve středu změnila vláda? Redakce CNN Prima NEWS přehledně sepsala nová opatření.

Testování zaměstnanců

Všichni zaměstnanci se budou od 17. ledna podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) testovat dvakrát týdně antigenními testy. Opatření by mělo trvat nejméně tři týdny. Testy se budou hradit z veřejného zdravotního pojištění.

Testování se bude týkat všech zaměstnanců soukromých i státních firem a organizací, živnostníků a také jednatelů společností. Výjimku budou mít lidé, kteří se v místě výkonu činnosti nesetkávají se třetími osobami.

V případě pozitivity půjde zaměstnanec na pět dní do karantény, a to pouze on, ne jeho kolegové. Protože jde o podezření, nikoliv o potvrzenou nákazu, nejedná se podle nového náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) o izolaci.

Pracovníka, který se odmítne testovat, bude muset zaměstnavatel stejně jako dosud nahlásit příslušné hygienické stanici. „Zaměstnanci, kteří se odmítnou testovat, budou nahlášeni hygieně a budou muset nosit respirátory. Také budou mít nařízený home office nebo budou vyjmuti z kolektivu ostatních,“ upozornil Válek. Takový zaměstnanec by měl dodržovat rozestup 1,5 metru od ostatních, pokud je to z povahy práce možné, a stravovat se odděleně.

Izolace a karantény

Izolace a karanténa se od úterý 11. ledna zkrátí na pět dnů. K jejich ukončení nebude nutný PCR test.

Lidé s pozitivním antigenním testem ji budou moci ihned ukončit na základě negativního výsledku následného PCR testu. Neočkovaní si jej ale musí zaplatit. U karantény po kontaktu s nakaženým možnost ukončení negativním testem není.

Lidé s příznaky musejí nad rámec pětidenní karantény počkat s návratem nejméně dva dny po jejich odeznění. Podle Pavlovice by člověk s příznaky měl navštívit lékaře, který mu nechá udělat PCR test. Ten je v takovém případě zdarma pro všechny.

Dosud trvala izolace dva týdny, karanténu bylo možné po sedmi dnech ukončit negativním PCR testem, pokud nebyly žádné příznaky. Důvodem ke zkrácení karantén je obava, že by kvůli velkému množství nakažených omikronem a lidí v karanténě mohli chybět pracovníci v klíčových oblastech ekonomiky.

Karanténa pro očkované i dříve nemocné

Do pětidenní karantény budou muset nastoupit i očkovaní a lidé, kteří v uplynulých šesti měsících prodělali nemoc. Dosud po rizikovém kontaktu nemuseli na test ani nastoupit povinnou karanténu.

Pozitivní antigenní test neznamená potvrzení nemoci

Po pozitivním antigenním testu nezačíná šestiměsíční lhůta, která se vyžaduje jako potvrzení pro covidový certifikát, který umožňuje využívání služeb či návštěvy akcí, například kulturních, sportovních nebo restaurací.

Respirátor po izolaci i karanténě

Po ukončení karantény či izolace musí lidé ještě následujících pět dní nosit respirátor.

Pět PCR testů zdarma

Očkovaní a lidé do 18 let budou mít z veřejného zdravotního pojištění hrazených pět PCR testů za měsíc.

Zpřísnění opatření

V pátek bude ministr zdravotnictví s odborníky jednat o tom, jaká další protiepidemická opatření by se měla přijmout v případě zhoršení situace.

Platy ústavních činitelů a příspěvky na bydlení

Vláda ve středu také schválila, že platy ústavních činitelů by měly zůstat letos stejně vysoké jako loni. Zvýšit by se mohly i příspěvky na bydlení, a to kvůli zdražení energií. Na dávku by navíc mohlo dosáhnout více lidí.

Tagy: