Prymula: Výrazná vlna přijde do čtrnácti dnů. Bude přibývat 30 až 50 tisíc nakažených

Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou

Do čtrnácti dnů budeme mít v Česku poměrně výraznou omikronovou vlnu covidu, varuje epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj bude přibývat 30 až 50 tisíc nově nakažených každý den. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS také poradil nové vládě, na co si dát pozor.

„Klesající křivka se začíná obracet nahoru. Není to zatím žádný skokový nárůst, ale během týdne až dvou v Česku bude naprosto dominantní omikron. Do čtrnácti dnů v Česku budeme mít poměrně výraznou epidemii, která bude způsobená omikronem,“ upozornil v Novém dni Prymula. Podle něj bude přibývat mezi 30 až 50 tisíci nově nakažených za den.

Vláda ve středu rozhodla, že se od úterý 11. ledna zkrátí karantény i izolace na pět dnů. „Souhlasím s tím, má to řadu důvodů. Varianta omikron má inkubační dobu tři dny a po pátém dni lidé, kteří už nemají příznaky, vir nevylučují,“ vysvětlil epidemiolog.

U lidí, kteří mají i po pěti dnech nadále příznaky nemoci, se podle něj musí izolace prodloužit. Prymula navíc upozornil, že je možné, že příští týden v Česku nebude jen varianta omikron, ale někteří lidé mohou mít ještě i deltu. Pak podle něj pětidenní izolace nestačí.

„Deltu lidé mohou vylučovat podstatně déle. Odborníci diskutují, jestli by lidé neměli být kontrolováni, když jim končí izolace. Někteří navrhují, že by tam měla být kontrola minimálně antigenem, ale spíše PCR testem,“ zdůraznil odborník. V aktuálním vládním návrhu totiž lidé vyjdou z izolace a karantény bez další kontroly.

Testování očkovaných je správné

Podle něj bude s omikronem vše kolem nemoci výrazně rychlejší. „Dostávali jsme se k výsledkům testů třeba za 48 hodin, i později. Teď ale když nebudeme mít test do 24 hodin, to postrádá smysl, protože lidi potřebujeme vytrasovat co nejdříve a dostat je do karantény,“ upozornil na další možný problém.

Vláda od pondělí 17. ledna navíc nařídila, že se dvakrát týdně musí testovat všichni zaměstnanci. Ve firmách i státní správě. A to antigenními testy hrazenými z veřejného zdravotního pojištění. Ten, kdo má pozitivní antigen, musí do karantény. Do karantény navíc nově půjdou i lidé očkovaní, pokud se setkají s někým nakaženým, nebo ti, kteří během uplynulých 180 dnů prodělali covid.

Podle Prymuly se antigenní testy používají proto, že na vyhodnocování PCR testů by nestačila kapacita systému. Když budou antigenní testy kvalitní, mohou se podle něj splést v deseti až patnácti procentech. „Můžeme se dostat do doby, kdy je třicet až čtyřicet tisíc případů, a pak otestovat všechny metodou PCR není reálné,“ upozornil bývalý ministr zdravotnictví.

Nově zaváděné testování očkovaných je podle něj krok správným směrem. „Měli jsme to udělat už dříve, vyhnuli bychom se ohniskům třeba ve školách,“ řekl Prymula a uznal, že pro očkované je ale testování demotivující.

Tagy: