Covid nabírá na síle, první nemocnice v Česku omezila návštěvy. Chystají se další opatření?

Nakažených covidem přibývá. Nemocnice ve Valašském Meziříčí zavádí opatření

Nakažených covidem přibývá, první nemocnice zavádí opatření

Covid sílí a první nemocnice v Česku omezila návštěvy. Ve Valašském Meziříčí leží v izolaci osm lidí s koronavirem. K ostatním pacientům mohou návštěvy s respirátorem a jen po omezenou dobu. Ministerstvo doporučuje očkování, nová vakcína bude dostupná za několik dní.

Nemocnice ve Valašském Meziříčí zavedla omezení kvůli rozšíření nákazy na oddělení následné péče. „My máme možnost návštěvy v rámci prevence zakázat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS epidemiologická sestra Dagmar Kratochvílová.

Pacienti s koronavirem se musejí obejít bez návštěv, k ostatním mohou příbuzní jen s respirátorem a na omezenou dobu: „Návštěvu jsme omezili na 15 minut denně pro jednu osobu na jednoho pacienta,“ sdělila mluvčí Nemocnice Valašské Meziříčí Gabriela Lefenda.

Za pondělí přibylo 452 nakažených, podobné číslo bylo naposledy v polovině dubna. Podle odborníků je jediná cesta očkování, hlavně pro starší lidi a chronicky nemocné. „Očkování na chřipku a na covid bude každý rok nejspíše pro ohrožené skupiny pravidlem,“ konstatoval epidemiolog Petr Smejkal.

ČTĚTE TAKÉ: Od ztráty čichu po noční pocení. Jak se proměnily příznaky covidu od začátku pandemie?

Tato dvě očkování se navíc podle epidemiologa Romana Prymuly dají podat paralelně: „Zatím nemáme jednu očkovací látku, takže se během jedné návštěvy očkuje do dvou míst, jedna proti chřipce a jedna proti covidu. Ty vakcíny proti covidu tady už jsou, jediné, na co se čeká, je jejich propuštění, takže myslím, že během pár dnů by měly být k dispozici,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Příznaky nové mutace Pirola jsou hodně podobné omikronu, tedy rýma, únava, bolest v krku a kašel. Podzimní vlna nebude podle epidemiologů tak dramatická jako v minulých letech: „Ta čísla ukazují, že už to není tak velká populační hrozba, která by nám zaplnila nemocnice a kde by havaroval systém poskytování zdravotní péče,“ sdělil předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

A podobného názoru je i Prymula, který nevyloučil, že by v následujících dnech mohla čísla růst, nicméně onemocnění podle jeho slov neprobíhá tak závažně jako u varianty Delta. A zmínil, že plošná opatření se prozatím nechystají, tedy s výjimkou očkování pro seniory a ohrožené skupiny. „Co se týče dalších opatření, tak bych to nechal na rozhodnutí nemocnic. Tam asi bude namístě nosit respirátory, stejně jako v domovech pro seniory,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Epidemiolog Roman Prymula naznačil, za jakých okolností by se mohly vrátit neblaze proslulé roušky či respirátory

Tagy: