Covid v Česku znovu nabírá na síle. Nechte se očkovat další dávkou, vyzývá ministr Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Tisková konference ministra zdravotnictví k aktuální situaci covidu

Počet případů nakažených covidem v České republice přibývá, na pondělní tiskové konferenci to potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Vyzval proto občany, aby zvážili naočkování se další dávkou vakcíny, ideálně i vakcínou proti chřipce. Ta podle ministra rovněž začíná nabírat na síle. Týká se to především rizikových skupin. Přetížení nemocnic zatím podle něj nehrozí, jelikož počty hospitalizovaných prozatím nerostou.

„Epidemiologická situace je stabilní. Evidujeme jistý nárůst nakažených, ale nikoli nárůst hospitalizovaných. Testování je každopádně nutné. Koronavirus tady stále je a stále umírají pacienti,“ uvedl Válek na tiskové konferenci.

ČTĚTE TAKÉ: Nová varianta koronaviru Pirola děsí vědce. Nevědí si rady s velkým počtem mutací

Občany vyzval k očkování. „S dodavateli se podařilo vyjednat, že máme vždy poslední typy vakcín. Všem, kteří jsou rizikoví, doporučuji, aby se nechali očkovat, jak proti covidu, tak proti chřipce. Především se jedná o seniory a ty, kteří mají chronické potíže. Já sám se půjdu očkovat,“ doplnil.

Situace se zhoršuje

Podle oficiálních údajů v minulém týdnu přibývalo až 200 nových případů denně, přičemž přírůstky ve všední dny neklesaly pod 150 případů. Šlo o přibližně dvojnásobná čísla oproti předchozímu týdnu.

Reálná situace však bude zřejmě horší, jak minulý týden vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. „Výrazně méně se testuje a nepokračují centrální hlášení. Tabulky, které jsou k dispozici, nemusí úplně věrohodně vypovídat o situaci, která tu je,“ popsal bývalý ministr zdravotnictví.

Epidemiolog ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že mluvil s několika profesory, kteří v nedávné době covid prodělali. „Říkají, že průběh byl poměrně dramatický, člověk se šest až sedm dnů cítil diskomfortně a nebyl schopen pracovat,“ řekl Prymula s tím, že průběhy jsou mírnější než u covidové varianty delta. „Stále to ale nemůžeme podceňovat, úplně benigní onemocní to není,“ řekl epidemiolog.

Před znepokojivými trendy v šíření koronaviru varovala ve středu také Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní v Evropě roste počet nakažených, kteří byli hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče. WHO si také postěžovala, že jí o vývoji šíření nákazy podává informace jen málo zemí.

Nová varianta koronaviru BA.2.86, přezdívaná Pirola, se rychle šíří například ve Velké Británii. Mezi vědci vyvolává obavy kvůli velkému počtu mutací. Podle nich by navíc mohla být snadněji přenosná. Také řada škol po celé Americe obnovuje povinnost nosit roušky.

Tagy: