Covidová vlna se bude opakovat každých šest měsíců, napovídají data z JAR

Lékařka bez roušky

Je COVID-19 už za námi?

Jihoafrickou republikou procházejí covidové vlny s matematickou pravidelností. Za poslední více než dva roky zemi potrápily již čtyři a pátá aktuálně nabírá na síle, pokaždé souvisely s jinou variantu koronaviru. Z jihoafrické země se v minulosti rozšířilo již několik nových variant a tamní data pravidelně předpovídají dění v ostatních částech světa. Také Česká republika se připravuje na příchod podzimní covidové vlny.

WHO před nedávnem oznámila, že v Botswaně a Jihoafrické republice zaznamenala nové subvarianty omikronu označované jako BA.4 a BA.5. Zatím není jasné, do jaké míry jsou nakažlivé a smrtící. Podle oborníků to však naznačuje, že se z příchodu vln nových mutací stává trend. Pozitivita testů v JAR stoupá a tamní grafy ukazují až neuvěřitelnou pravidelnost vln od začátku epidemie.

Právě jihoafrická data jsou v tomto ohledu zřejmě nejvíce vypovídající. „Nárůst počtu nových potvrzených případů covidu v jižní Africe kvůli subvariantám BA.4 a BA.5 omikronu poskytuje dobrou představu o tom, jak bude vypadat endemická rovnováha (z viru se stane endemický virus, který je v populaci normálně přítomen – pozn. red.): významná vlna každých šest měsíců s významnou úmrtností a nemocností,“ napsal na Twitteru evoluční biolog Tom Wenseleers z belgické univerzity KU Leuven.

JAR je africkou zemí s největším počtem potvrzených případů koronavirové nákazy. Od začátku epidemie se v šedesátimilionové zemi prokázalo 3,7 milionu případů. Nakažených zemřelo přes 100 tisíc. V této zemi v minulosti již rozpoznali takzvanou jihoafrickou mutaci (beta) a později také variantu omikron.

Česko očekává vlnu na podzim

Také čeští odborníci skutečně očekávají příchod další covidové vlny letos na podzim. Ministerstvo zdravotnictví proto chystá kampaň, aby přesvědčilo doposud nerozhodnuté Čechy k očkování.

„Dá se očekávat, že na podzim přijde nějaká další vlna, ale samozřejmě doufáme, že bude co nejmenší. Během léta chystáme kampaň, která bude zaměřena především na rizikové skupiny a seniory, aby se před nástupem podzimu nechali naočkovat. Budeme nadále propagovat také třetí posilující dávku,“ vysvětlil již před časem pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Sám ministr Vlastimil Válek (TOP 09) nedávno nastínil, že by se teoreticky další posilující dávkou mohly očkovat pouze rizikové skupiny. „Každému seniorovi nad šedesát chci nabídnou kvalitní očkovací látku. Silná imunita po další dávce očkování trvá zhruba čtyři měsíce. Vlna začíná někdy v říjnu, vrcholí v listopadu, v prosinci, v lednu a v únoru klesá,“ sdělil ministr.

Tagy: