Kolik Čechů by zemřelo nebýt očkování? Nový výzkum expertů mluví jasně

Je COVID-19 už za námi?

Počet zemřelých s nemocí COVID-19 v České republice po více než dvou letech trvání pandemie přesáhl již 40 tisíc. Česko se tak nadále řadí mezi nejhůře postižené země na světě. Podle oborníků však mnohé životy především v posledních vlnách zachránilo očkování. Z demografické studie dopadů pandemie vyplývá, že by bez vakcíny nemoci podlehlo až 15 tisíc dalších obyvatel Česka.

Odborná analýza, jejíž průběžné výsledky minulý měsíc na konferenci Akademie věd nazvané Covid racionálně prezentovaly Klára Hulíková Tesárková z Centra pro demografickou analýzu a Dagmar Dzúrová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, zkoumala data za poslední tři měsíce loňského roku, kdy na covid zemřelo 5 797 lidí, neočkovaní tvořili 60 procent z nich. A i když riziko úmrtí rostlo s věkem, tempo růstu bylo výrazně vyšší u neočkovaných.

Autorky proto uvedly, že pokud by se data míry úmrtnosti neočkovaných přenesla na očkovanou populaci, zemřelých by bylo mnohem více. „Během zkoumaného období se dá říct, že očkování velmi pravděpodobně pomohlo snížit počet zemřelých, zřejmě až o 15 tisíc osob,“ uvedla Hulíková Tesárková. Tento odhad je však pouze na období studovaných tří měsíců. A přestože šlo o nejhorší čvtrletí pandemie, celkový počet zemřelých by mohl být dokonce ještě vyšší.

Výzkum totiž ukazuje, jak zásadně se lišil počet úmrtí u neočkovaných „Ve věkové skupině 60 až 69 let ukončené očkování snižuje riziko úmrtí oproti neočkovaným zhruba 2,6krát, pokud jde o deltu nebo omikron, a booster vede ke snížení zhruba 7,6krát,“ vysvětlila na konferenci Hulíková Tesárková. Ve všech věkových kategoriích hrál výraznou roli také booster, na ten však ve sledované době ještě nedosáhly všechny věkové skupiny.

Dzúrová na konferenci připomněla průběh těch nejtragičtějších vln na přelomu roku 2020 a 2021, kde se poprvé postupně ukázal efekt očkování. „Před Vánoci se předčasně uvolnila opatření, přestože byla velmi velká virová nálož v populaci a velmi rychle vyběhla další vlna. Poté se začalo očkovat a u březnové vlny se začal snižovat věk zemřelých, protože očkování začalo od těch nejvyšších věkových kategorií,“ sdělila demografka. Audio záznam z konference zveřejnil Český rozhlas.

Kubek: Epidemii jsme nezvládli

Celková analýza však zatím hotová není. „Studii právě dokončujeme a budeme ji předávat do odborného tisku,“ odpověděla Dzúrová na dotaz redakce CNN Prima NEWS. Analýze o potenciálním počtu zemřelých důvěřuje také šéf České lékařské komory Milan Kubek.

„Pokud chcete analyzovat data ohledně počtu zemřelých a nakažených, tak musíte mít srovnání, jaká byla smrtnost jednotlivých variant viru, protože na podzim tady byla varianta delta a vloni na jaře jsme měli britskou mutaci, takže to není až tak jednoduché. Jedná se o analyticko-statistickou analýzu, která sleduje počty pacientů v jednotlivých věkových skupinách a srovnává osud očkovaných a neočkovaných a propočítává, kdyby v té skupině byli všichni naočkovaní, jaký by tam byl nárůst úmrtnosti. Nemám žádný důvod ta čísla zpochybňovat,“ sdělil Kubek na dotaz CNN Prima NEWS k analýze.

Mrzí ho proto nezájem Čechů o vakcínu. „Očkování je samozřejmě to nejúčinnější, co proti koronaviru máme, a je smutné, že Česká republika uvízla na 22. místě v počtu očkovaných v rámci Evropské unie, a právě díky tomu jsme skončili tak katastrofálně, že jsme čtvrtou nejvíce postiženou zemí na počet úmrtí v Evropské unii a v rámci a celosvětových tabulek jsme devátí, což je vzhledem k ekonomické síle České republiky naprostá katastrofa svědčící o tom, že jsme epidemii nezvládli,“ řekl.

Jsme jednou z nejpostiženějších zemí

Počet zemřelých s covidem přesáhl v ČR 40 tisíc, poslední tisíc mrtvých přibyl za 43 dní. Předtím to bylo za 20 a 28 dní. První úmrtí s covidem bylo oznámeno 22. března 2020, dosavadní denní maximum 261 mrtvých za den je z 3. listopadu 2020, následují loňský 15. březen s 238 mrtvými a 8. březen 2021 s 236 mrtvými.

Česká republika patří podle poměrného počtu úmrtí na koronavirus k nejpostiženějším zemím. Podle webu ourworldindata.org je k 18. dubnu s 3 729 mrtvými na milion obyvatel na devátém místě smutného žebříčku, kterému vévodí Peru (6 374 mrtvých na milion obyvatel).

Před ČR jsou dále Bulharsko (5 337), Bosna a Hercegovina (4 825), Maďarsko (4 760), Severní Makedonie (4 447), Černá Hora (4 313), Gruzie (4 219) a Chorvatsko (3 856). Sousední Německo vykazuje 1 584 mrtvých na milion obyvatel, Rakousko 1 816, Polsko 3 064 a Slovensko 3 622. Průměr Evropské unie je 2 378 mrtvých na milion obyvatel.

Tagy: