Čtyřnohý válečný hrdina zachraňuje ukrajinské životy. Patron našel už 90 bomb

Patron stojí na svém denním nálezu zneškodněných výbušných zařízení v severoukrajinském městě Černihiv.

Pes Patron Ukrajina

Je malý, ale na Ukrajině odvádí skvělou práci. Jack Russell teriér s příznačným jménem Patron pomáhá odhalovat miny a výbušniny. Od doby, kdy ukrajinská armáda vytlačila ruské okupanty z některých svých území, našel Patron už 90 výbušných zařízení.

Ve dvou letech je tento malý psík v nejlepším věku pro svou práci. V severoukrajinském městě Černihiv pomáhá odborníkům na munici Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace (DSNS) při práci v nebezpečných troskách, které tam zanechali Rusové. Kromě min dokáže Patron vyčenichat také výbušniny a další výbušné předměty. Svou prací umožňuje válečný úklid.

Patronovo pátrání a s ním i práce týmu specialistů na výbušniny jsou tak pro místní velmi důležité, protože miny a někdy i nevybuchlá munice ruských vojsk představují obrovské nebezpečí pro civilisty, kteří na Ukrajině zůstali nebo se do některých oblastí dokonce začali vracet. Zejména děti stále omylem sbírají například miny, protože nevědí, že jsou nebezpečné.

Tým DSNS, k němuž Patron patří, proto opakovaně vzdělává obyvatelstvo informačními letáky. V budoucnu by tak i děti měly rychle rozpoznat, že se jedná o nebezpečný předmět, a přivolat bezpečnostní složky.

Úklid potrvá několik let

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj v březnu oznámil, že zneškodnění nevybuchlé munice po ruské invazi potrvá roky. Podle něj bude jeho země potřebovat pomoc Západu, aby se po skončení války vypořádala se všemi následky ruské okupace, včetně tohoto.

Podle specializovaného portálu o psech Daily Paws má Patron, tedy rasa Jack Russell teriér, silný čich a vysokou inteligenci, což z něj s jeho malým vzrůstem dělá vynikajícího pátrače po výbušninách. Umí se rychle pohybovat, dostane se do malých prostor a je lehčí než například německý ovčák, který bývá častým „členem“ policejních či armádních sborů.

Od chvíle, kdy Státní služba Ukrajiny pro mimořádné situace začala zveřejňovat videa a fotografie Patrona na sociálních sítích, se stal hvězdou. Děti posílají zaměstnancům kresby a další výtvarné práce a sdílejí se světem své nadšení pro malého hrdinu.

Tagy:
pes bomba Jack Russell teriér pomoc Ukrajina mina ruská armáda výbušniny Ozbrojené síly Ruské federace Černihiv ruská invaze na Ukrajinu Patron Státní služba Ukrajiny pro mimořádné situace vyhledávání Denys Monastyrskyj State Emergency Service of Ukraine