Grolich: Nepopulární vláda? Na jihu Moravy to tak není. Lidovci však potřebují změnu vedení

U nás na jižní Moravě se ukazuje, že vláda zase tak nepopulární není, říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Mluvil také o tom, že jeho strana by potřebovala do vedení někoho, kdo má větší drive než současný předseda Marian Jurečka. Rozhovor pro redakci CNN Prima NEWS vznikal před situací, kdy povodně ochromily celé Česko.

Kazí vám politika vlády šanci na úspěch v krajských volbách?
Nemyslím si. Z reakcí lidí, se kterými jsme během kampaně hodně v kontaktu, to nevyplývá. Ale celostátní opoziční strany se snaží dělat z krajských voleb jakési předkolo parlamentních voleb a vůbec se nesoustředí na krajská témata. Je pak těžké lidem vysvětlit, že jsou to krajské volby a že je potřeba se soustředit na konkrétní lidi, kteří kandidují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Komentátoři: Krajské volby budou v duchu antivláda a antibabiš. Regionální témata chybí

Ve volebním spotu se chválíte, že jste zvládl covid, tornádo, válku. Ale vaše soupeřka, kandidátka na hejtmanku za hnutí ANO Ivana Solařová, pro iDnes řekla, že „napříč krajem není snad nikdo, kdo by nebyl znepokojen zhoršující se dostupností zdravotní péče, akutním nedostatkem řemeslníků, městy ucpanými kamionovou dopravou a často havarijním stavem silnic, a tím také snižující se bezpečností dopravy“. Co říkáte na takovou kritiku? Nespočítají vám tohle voliči u voleb?
Určitě jsem nikdy neříkal, že já jsem dobře zvládl tyhle krizové situace. Je to o hasičích, policistech. Jsem rád, že se o tyto profesionální týmy můžeme opřít. Opozice vyjmenovala všechno, co ji napadlo. Ale ještě před čtyřmi lety bylo ve vedení kraje hnutí ANO a teprve my jsme začali něco dělat. Ve školství jsme vzorem pro ostatní kraje, zakládáme lycea na odborných školách. Založili jsme zdravotnickou servisní organizaci. Dokážu si představit, že jsme mohli být o něco dál, ale čtyři roky jsou krátká doba.

Krátká doba na opravu silnic?
Dáváme na silnice o miliardu víc než předchozí vedení, celkem 2,5 miliardy ročně. Je to pro nás priorita. Docílili jsme toho, že ať už bude hejtmanem kdokoliv, tak si nedovolí dávat na silnice méně. Nastavili jsme laťku mnohem výš, než byla. Silnice jsou dlouhodobě podfinancované a za čtyři roky je všechny neopravíte, ani za osm let je všechny neopravíte.

V novém videoklipu oslovujete voliče ANO a říkáte, že chápete, proč volí Andreje Babiše. Proč ho podle vás volí?
Řekl jsem, že chápu důvody, proč ho volí. Andrej Babiš má nějaké charisma. Umí mluvit na jednu stranu jednoduše, na druhou zmatečně, ale lidi jeho slovům rozumí. V oblasti komunikace umí voliče oslovit. A umí vždy slíbit víc, než slibují ostatní. Nabízí jednoduchá řešení.

ČTĚTE TAKÉ: Kompletní návod na senátní volby a přehled kandidátů

Vizuál vaší kampaně je svítivě zelený, žádné klasické lidovecké barvy – žlutá a modrá, není ani moc vidět logo koalice Spolu. Chcete trošku upozadit koalici Spolu?
Nemohli jsme použít klasické lidovecké barvy, když kandidujeme v rámci Spolu. Řešili jsme, jestli využít ten klasický vizuál Spolu. Ale v průzkumech se nám ukázalo, že ty tři strany mají nějaký potenciál, větší potenciál má koalice Spolu a ještě o něco větší potenciál mám já jako obhajující hejtman. Jednoznačně jsme se shodli, že kampaň bude dost postavená na mě. Každý hejtman musí přinést nějaké hlasy. A věděli jsme, že na kampaň bude krátký čas a bude potřeba bojovat s  celostátními tématy, že se z toho budou dělat volby do parlamentu. Potřebovali jsme se i vizuálně odlišit.

Copak nechápete lidi, že do krajských a senátních voleb promítají svoje nálady vůči vládě, která není moc populární a nemá moc vysokou důvěru?
U nás na jižní Moravě se ukazuje, že zase tak nepopulární není. V eurovolbách byl u nás naprosto vyrovnaný výsledek Spolu a ANO. Naopak chápu opoziční strany, že je to pro ně nejsilnějším tématem. Vědí, že v krajských tématech nejsou tak silné. Je složitější je komunikovat, a proto si vybírají jednodušší cestu. Proto jsme museli výrazně vystoupit ve veřejném prostoru.

Bavila jsem se s některými lidovci a nejsou z vaší kampaně úplně nadšení. Říkají, že oslovujete spíš mladší lidi, a ptají se, jestli jste trošku nezapomněl na tradiční lidovce, starší voliče, kteří pro takovou kampaň nebudou mít pochopení. A jestli pak vůbec k volbám přijdou.
To je potřeba hodnotit až podle výsledku. Třeba se ukáže, že jsme nešli dobrou cestou. Ale zatím máme jen pozitivní zpětnou vazbu. Nějací kritici řeknou, že vizuál je na ně moc divoký, ale nevadí jim. A to je důležité. Když děláte kampaň, tak nemíříte na 100 procent voličů. Míříme na ty váhající, které potřebujeme přesvědčit, aby volili nás. A to jsou právě mladší voliči. Proto jsme tak i tu kampaň připravili.

MotoGP pomůže jižní Moravě.

Premiér nedávno oznámil, že se v Brně obnoví MotoGP. Je to takový předvolební dáreček pro vás před volbami?
Pomůže to jižní Moravě. Závody se plánují v září. Není možné to rozhodnutí časově udělat jinak.

Stát dá na závod vyšší desítky milionů, přitom vláda tvrdí, že musí šetřit, kde se dá, není například na zvýšení platů pro státní zaměstnance. Proč je podle vás MotoGP teď potřeba?
Na MotoGP se dá maximálně 150 milionů a to vůbec nezachrání platy pro státní zaměstnance, nepedagogické pracovníky, odbory, platy zdravotníků. Když stát dával peníze na mistrovství světa v hokeji, bralo se to jako samozřejmost. Máme šanci získat do Brna mistrovství světa v hokeji možná už v roce 2029, a také se o tom nebude nikdo bavit. MotoGP je závod v rámci mistrovství světa, který sem přivede obrovské množství diváků, je to i obrovská prestiž. Podle mě je potřeba podporovat i tyto akce. Je nefér dávat to do kontrastu s náklady, které jsou pro stát v řádu miliard.

Rozumím, že 150 milionů nic nezachrání. Ale není to spíš o nějaké symbolice? Stejně jako se zdaněním tichého vína. To jsou taky malé částky, ale když se to sečte, jsou to peníze, které by zrovna mohly jít na opravu těch silnic nebo někam, kde by byly potřeba trochu víc. MotoGP přeci skončilo v roce 2020 kvůli tomu, že se okruh ocital pravidelně v červených číslech navzdory štědrým dotacím kraje a státu.
Nebylo to pravidelně v červených číslech, je to složitější. Končila smlouva a v té nové smlouvě byl řádově jednou tak vyšší zalistovací poplatek. Peníze, které se do toho tehdy dávaly, by nestačily. Teď díky tomu, že do toho jde soukromý sektor a my jen doplácíme, peníze stačí.

Zdanění tichého vína je věcně špatně a jsou tam byrokratické důvody. Žádný politik z jižní Moravy to nechce.

Pořád jde ale o zmíněnou symboliku. Vláda tvrdí, že se musí šetřit, kde se dá, a potom dává miliony na tyhle věci, nezdaní tiché víno. Není to potom přesně to, co lidé vyčítají koalici, kterou reprezentujete?
Zdanění tichého vína je věcně špatně a jsou tam byrokratické důvody. Žádný politik z jižní Moravy to nechce, protože všichni vědí, jak to tady funguje, co všechno je na to navázané, mají kontakt s vinaři. A není to o ceně alkoholu. Ať se zdraží alkohol – ať se zdraží krabičáky, ať se zdraží levné vodky. Na pivu je spotřební daň, nepije se míň. Na tvrdém alkoholu je spotřební daň, nepije se míň. Vinaři sami přišli s tím, že se může zvýšit minimální cena za alkohol. Jim nevadí vyšší cena, ale ta byrokracie, která s tím bude.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak vyřídit voličský průkaz a jak s ním hlasovat

Na začátku jsem se vás ptala, jestli vám nekazí preference politika vlády. A co značka KDU-ČSL, ta vám image nekazí?
Samozřejmě je úplně něco jiného, když jako samostatná KDU-ČSL na jižní Moravě útočíme na 20 procent a celostátně ta strana má pod pět procent, byť teď byl jeden průzkum nad pět procent. Ale je vidět, že i lidovecká politika oslovuje voliče. Uvidíme, jak moc osloví v rámci krajských voleb.

Proč myslíte, že lidovci mají na celostátní úrovni tak mizerné preference?
Ta situace je složitá. Za mě je to tím, že jsme se trošku zacyklili v některých tématech a dáváme zbytečně prostor různým vyjádřením.

Koho konkrétně máte na mysli, třeba pana bývalého předsedu Jiřího Čunka?
To taky. Ale ať to mířím na sebe – třeba já jsem se omluvil za některé výroky, které padly v debatě o manželství pro všechny. Někdo si myslí, že jsem tím oslabil KDU-ČSL, protože představuji liberální proud. Přitom jsem byl přesvědčen, že některé ty výroky byly za hranou – a já si myslím, že takové výroky nás oslabují. A to jsou témata, která jsou mediálně zajímavá, a strana je pak nahlížena jen přes ně. (Například poslanec KDU-ČSL Šimon Heller řekl: „U nás na jihu Čech je hovězí vždy hovězí, kuřecí je kuřecí a manželství bude vždycky svazkem muže a ženy.“ – pozn. red.)

Kdybyste seděl v parlamentu, zvedl byste ruku pro manželství pro všechny?
To teď nedokážu říct. Bylo to vypjaté a debata vás ovlivní. Pro variantu, která nakonec prošla, bych ruku zvedl.

Dlouhodobě tvrdíte, že lidovci potřebují komplexní změnu – zaujmout i děti a vnoučata vašich voličů. Co přesně je podle vás potřeba změnit? A neslijí se pak lidovci ještě víc s TOP 09 a ODS?
V koalici Spolu jsme, protože máme velkou shodu na programu. Nedělám politiku tak, že bych si řekl, tady je díra na trhu, tak se musíme změnit, abychom mohli oslovit 50 tisíc voličů. To dělá hnutí ANO, které už je třetí stranou. Volili ji pravičáci zklamaní z ODS a topky, potom se z nich stala levicová strana, který vysála ČSSD a komunisty. A teď loví u radikálnějších voličů. My takhle stranu vést nemůžeme, ať už ji povede kdokoliv. Máme pevné základy. Jen říkám, že máme své hodnoty komunikovat nějakým modernějším způsobem. Hodnoty se dají žít i v moderním světě a musíme být k mladým lidem otevřenější a chápat, jak se na svět dívají oni, a ne diktovat jim to z konzervativního pohledu.

Nekandiduji na hejtmana proto, abych mohl kandidovat na předsedu.

Budete v říjnu kandidovat na předsedu KDU-ČSL?
Není to mým cílem. Někteří komentátoři o mě takhle mluví, někteří spolustraníci mě k tomu vyzývají. Ale pokud nedopadnou krajské volby a budu opoziční zastupitel, tak se o tom přestane mluvit a bude se říkat: vidíte, to není cesta pro lidovce. Podívejte, jak dopadl na jižní Moravě. Proto jsou rozhodující krajské volby. Ale nekandiduji na hejtmana proto, abych mohl kandidovat na předsedu. Zároveň si uvědomuji, že politika takhle funguje, protože nám „hrozí“ i nějaký výborný výsledek. Potom se asi to přesvědčování zintenzivní.

Je to jeden ze scénářů, který máte v hlavě?
V politice se může stát úplně všechno, jak říká Petr Pithart. Teoreticky to tak může dopadnout. Pokud uděláme nějaký dobrý výsledek a bude prokazatelné, že jsem byl přínosem, tak to přesvědčování bude asi silnější, než je teď.

ČTĚTE TAKÉ: „Upřímná“ debata hejtmanů: Lidem s exekucemi už nepomůžeme, připustil Půta ve studiu

K Jurečkovi je dost kritický již zmíněný Jiří Čunek. Působení současného předsedy KDU-ČSL ve vládě podle něj neodpovídá lidovecké politice. Jak takové výtky vnímáte?
Právě to, co říká Jiří Čunek ke směřování strany, se ukáže v krajských volbách. Představuji jiné pojetí hodnot. Nemyslím si, že cesta je kritizovat vedení. Marian Jurečka odvedl naprosto skvělou práci, udělal reformy, kterých se spousta ministrů a vlád bála. Jak digitalizoval řízení na MPSV, je naprosto ukázková věc. U něj je jen škoda, že se mu to nedaří prezentovat. Řada odborníků ho chválí, ale lidi pořád nemají pocit, že by něco zefektivnil. S tím se musí pracovat. Komunikace je v politice těžká věc, lidi to nudí. Je potřeba reformy komunikovat správně a efektivně. Jemu se bohužel tato část nedaří. Ale pracuje výborně.

Je Marian Jurečka dobrý šéf strany a měl by v čele lidovců zůstat?
Marian Jurečka usilovně pracuje na ministerstvu, strana už dlouhodobě cítí, že kvůli tomu nemá čas na řízení dovnitř. To je ten kámen úrazu. Proto si myslím, že je potřeba změna a nový drive a člověk, který bude mít kapacitu věnovat se i řízení strany dovnitř.

Čeká lidovce na podzim na sjezdu nějaké zásadní rozhodnutí, jestli jít tím vaším liberálnějším směrem, nebo tím Čunkovým konzervativnějším?
Asi bych neříkal, že můj směr je liberálnější. Ale Čunek by to tak určitě nazval. Ale nemyslím si, že to bude nějak zlomové. Bude strašně záležet na parlamentních volbách. Ty budou zlomové pro všechny strany, které teď tvoří Spolu.

Často se říká, že lidovci by měli být „sociálním svědomím vlády“. Neselhali jste v tom? Lidovecké voliče určitě může štvát konsolidační balíček, důchodová reforma, nedostatečný boj s cenami energií, nízké reálné mzdy, aktuální spor mezi vládou a odbory o platy státních zaměstnanců…
Na jednu stranu se vládě vyčítá, že dostatečně nesnižuje schodek, a zároveň se po lidovcích chce, aby ho navyšovali. To není odpovědné hospodaření státu. Myslím si, že se dělá maximum možného, a ještě se nám to vyčítá, že rozhazujeme moc peněz. Najít zlatou střední cestu není jednoduchá věc.

Měli by lidovci kandidovat opět v rámci Spolu?
Jsem přesvědčený, že pokud koalice Spolu minule vyhrála a tvoří nejsilnější subjekt ve vládě, má to ve volbách takto obhájit. Je strašně riskantní rozhodnutí jít do voleb sami. Není jistota, že budeme mít nad pět procent. A i pokud budeme mít nad pět procent, tak strany, které tvoří vládu, budou mít menší počet mandátů. Spousta stran před volbami říkala, jak se účelově spojujeme do koalice, a podívejte se, jak je to dnes. SPD na jižní Moravě kandiduje v koalici se třemi dalšími stranami. Podívejte se na komunisty. Jediná strana ANO kandiduje setrvale sama. Ostatní se ale spojují, protože se politická scéna roztříštila, ale reálně není možné kandidovat v tolika subjektech. To rozhodnutí je jednoznačné. Kandidovat samostatně by bylo ohrožení.

Tagy: